Дома Позитив на денот СВЕТСКИ ДЕН НА БУБРЕЗИТЕ 11 МАРТ…

СВЕТСКИ ДЕН НА БУБРЕЗИТЕ 11 МАРТ…

191
0

Светскиот ден на бубрезите се одбележува секоја година во вториот четврток од месец март, во повеќе од 200 земји ширум светот на сите континенти. вториот четврток во март, ја поставува секоја година да создаде зголемена свест за нега на бубрезите.
Бубрезите се од витално значење за нашето секојдневно здравје, и многу здравствени проблеми придонесуваат за хронично заболување на бубрезите. Превентивните мерки помагаат да се намалат нашите ризици и да се подобрат резултатите.
Секоја година светската кампања е насочена кон одредена тема асоцирана со хроничната бубрежна болест, а во 2021 година слоганот на кампањата е: „Живеј квалитетно со бубрежната болест“.
И во Македонија според статистиката 1 од 10 возрасни или околу 200 000 граѓани имаат некоја форма на бубрежно заболување. Во краен стадиум на болеста (стадиум 5), кога е неопходно да се примени бубрежно-заместителна терапија, се лекуваат 1600 пациенти на дијализа во 23 центри за дијализа низ државата.
Неколку здравствени состојби влијаат на нашите бубрези. Ова се само неколку:
Дијабетесот е една од најголемите причини за откажување на бубрезите.
Високиот крвен притисок ги ослабува крвните садови, вклучително и оние во бубрезите.
Високиот холестерол влијае на тоа колку добро работат бубрезите, а исто така може да доведе до висок крвен притисок и дијабетес.
Анорексијата предизвикува хронично заболување на бубрезите поради недостаток на здрава рамнотежа на вода, електролити и сол во организмот.
Лупус предизвикува вашиот имунолошки систем да нападне делови од вашето тело. Понекогаш влијае и на бубрезите.
Полицистична бубрежна болест предизвикува раст на цисти во внатрешноста на бубрезите.
Рано хронично заболување на бубрезите обично нема симптоми, затоа раното откривање е од суштинско значење. Едукација на медицински професионалци, идентификување на високо ризични популации и зголемување на програмите за донатори се некои од клучните цели за намалување на хроничната бубрежна болест.
Историја на светскиот ден на бубрезите
Во 2006 година, Меѓународната федерација на фондации на бубрези го создаде Светскиот ден на бубрезите за да се подигне свеста и да се зголемат можностите за образование во врска со болести на бубрезите и превенција.

Претходна објаваЗнаци дека вашето дете е разгалено…
Следна објаваЛогичка задача: Кој број треба да стои наместо прашалникот?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име