Дома Позитив на денот Светски ден за подигање на свесноста за аутизмот…

Светски ден за подигање на свесноста за аутизмот…

288
0

Светскиот ден за подигање свесноста за аутизмот има за цел да ја зголеми свеста на луѓето за луѓето, особено децата со аутизам. На овој ден често се одржуваат едукативни настани за наставници, здравствени работници и родители, како и изложби кои ја прикажуваат работата создадена од деца со аутизам.
Аутизмот е развојна попреченост што останува кај една личност цел живот. Оваа состојба влијае на функциите на мозокот. Првите знаци обично се појавуваат пред детето да има три години. Луѓето со аутизам:
Тешка е социјалната интеракција.
Имаат проблеми со вербална и невербална комуникација.
Имаат ограничененост на своите интереси и активности.
Аутизмот ги погодува девојчињата и момчињата од сите раси и во сите географски региони и има големо влијание врз децата, нивните семејства, заедници и општества. Преваленцата во моментов се зголемува во многу земји во светот. Грижата и едукацијата на децата и младите со оваа состојба ги става предизвиците врз програмите за здравствена заштита, едукација и обука.
На 1 ноември 2007 година, Обединетите нации (ООН) повикаа на еден ден секоја година да биде одреден како Светски ден на аутизмот. На 18 декември 2007 година, Генералното собрание на ООН го одреди 2 април за Светски ден на свеста за аутизмот. Првпат беше обележан во 2008 година.
На Светскиот ден на свеста за аутизам се организираат многу настани:
Панел дискусии со експерти за аутизам, политичари и претставници на невладини организации (НВО).
Информативни настани за родители на деца со аутизам.
Конференции и работилници за професионалци кои работат со лица со аутизам.
Уметнички работилници за лица со аутизам.
Телевизиски и радио емисии, како и весници, за лицата со аутизам и нивните животи.
Лансирање на едукативни материјали за родители и наставници.
Изложби на уметнички дела од уметници со аутизам.
Покажување постери и транспаренти за зголемување на јавната свест за аутизмот.
Исто така, организирани се специјални клиники за семејства кои се занимаваат со аутизам за да добијат консултации со педијатри, едукативни психолози и социјални работници.
Поради ковид ситуацијата голем дел од настаните ќе се организираат онлајн.

Претходна објава3 совети за здрави бубрези…
Следна објаваНаједноставно рижото со зеленчук: Ручек за 15 минути! (РЕЦЕПТ)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име