Дома Health Светски ден за борба против ракот, 4 февруари

Светски ден за борба против ракот, 4 февруари

97
0

Светски ден за борба против ракот, 4 февруари

Светскиот ден за борба против ракот се одбележува секоја година ширум светот на 4 февруари.
Иницијативата беше покрената од Унијата за меѓународна контрола на ракот уште во 2000 година, со цел да се подигне свеста, да се подобри нивото на информираност и да се поттикнат личните, колективните и владините активности на полето на контролата на ракот во светот.

Леукемија: Симптоми кои не треба да се игнорираат

Кампањата е во периодот 2022-2024 година. е означен под слоганот „Затвори го јазот во грижата“ , кој има за цел да укаже на нееднаквоста во пристапот до нега предизвикана од местото на живеење, етничката припадност, социо-економскиот статус, возраста и други карактеристики.

Нееднаквоста во пристапот до грижа е присутна речиси насекаде, и во земјите со висок и низок и среден приход.

Ракот е исто така значаен јавно-здравствен проблем во Република Македонија, а на многу луѓе годишно им се дијагностицира едно од малигните заболувања.

Иако ракот останува еден од најголемите предизвици денес, напредокот во раното откривање и лекување значеше дека многу луѓе со рак живеат многу години.

Претходна објаваШто е невропатија? Пецкање, болка, мускулна слабост…
Следна објаваДали имате проблеми со празнење на цревата? Променете го начинот на кој седите во тоалетот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име