Дома Health Само 40 ЛУЃЕ во светот се родени со оваа крвна група: ЗДРАВИ...

Само 40 ЛУЃЕ во светот се родени со оваа крвна група: ЗДРАВИ се и СИЛНИ, проверете дали сте меѓу нив

361
0

Само 40 ЛУЃЕ во светот се родени со оваа крвна група: ЗДРАВИ се и СИЛНИ, проверете дали сте меѓу нив

Ако некогаш сте се обиделе да ја пронајдете најретката крвна група на интернет, веројатно сте наишле на повеќе прашања отколку одговори.

Краткиот одговор е – АБ. Помеѓу 0,06 и 3 проценти од луѓето ја имаат оваа крвна група во популацијата на една земја во светот. Таа е најретката крвна група и е застапена со дури 10 проценти во Јапонија, Кореја и Кина, додека ретко е застапена во другите региони.

Што се однесува до Србија, 4 отсто од населението се АБ позитивни, а 1 отсто АБ негативни.

Примањето погрешна крвна група може да го доведе во опасност животот на една личност. Луѓето кои имаат АБ позитивна крвна група се нарекуваат „универзални приматели“, што значи дека можат да примаат крв од луѓе со која било крвна група, но можат да донираат само на луѓе со своја крвна група.

Поради лош имунитет трпи цело тело…

„Златна крв“ Луѓето со О негативна крвна група се „универзални дарители“, бидејќи нивната крвна група е компатибилна со сите други крвни групи, но можат да добијат само О негативна.

Зборувајќи за најретката крвна група, треба да се спомене и Rhnull, која експертите ја нарекуваат „златна крв“. За прв пат е откриен пред околу 50 години кај Абориџин во Австралија. Тоа е многу ретка крвна група која има помалку од 50 луѓе во светот.

Луѓето со оваа крвна група можат да даруваат крв на секого, а само неколку луѓе можат да си го спасат животот, пишува How stuff works.

Претходна објаваПоради лош имунитет трпи цело тело…
Следна објаваИсфрлете ги овие три намирници доколку сакате да се ослободите од надуеноста, вели нутриционистот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име