Дома Психолошки совети Сакате да бидете среќни: не правтете ги овие 9 работи…

Сакате да бидете среќни: не правтете ги овие 9 работи…

571
0


Ако немате многу среќа во животот – на професионален или личен план – проблемот не е во вашето образование, воспитување или недостаток на можности, тогаш сигурно проблемот е во вас.

Ако сте несреќни, проблемот е во вас. Приближно 50 проценти од вашиот успех (вашиот начин на размислување за среќата) е одреден од особините на личноста кои во голема мера се наследени, додека останатите 50 проценти се одредени од фактори кои се целосно под ваша контрола: вашето здравје, кариера, врски, интереси итн. ., тврди Econet.ru

Како да се биде посреќен?

Овие 9 работи никогаш не ги правите ако сакате да бидете среќни!

Никогаш не го поврзувајте задоволството со шопинг. Психолозите ја нарекуваат оваа хедонистичка адаптација – феномен во кој луѓето автоматски ја поврзуваат радоста на новото стекнување со емоционалната сфера.

Не мешајте манипулација со успех. Манипулацијата ќе ви помогне да напредувате, но нема да ви донесе среќа. Но, ако победите само преку манипулација, на крајот ќе изгубите.

Никогаш не дозволувајте стравот од неодобрување или критика да ве држи назад. Обидете се да направите нешто поинаку. Пробајте го она што другите нема ни да го пробаат. Речиси веднаш, луѓето ќе почнат да зборуваат за вас – и тоа во негативно светло. Единствениот начин да ги спречите луѓето да бидат саркастични и презири е да го кажувате и правите она што го прават сите други. Но, тогаш ќе живееш туѓ живот, а не свој. И нема да бидете среќни. Погледнете што велат луѓето за вас како знак дека сте на вистинскиот пат – ВАШИОТ пат. Вашиот пат е патот до среќата. Вашата среќа – не туѓа.

Не плашете се да бидете последен. Секој сака да биде прв. Но, понекогаш е подобро да бидеме последен: последен да изгубиме, последен да заминеме, да бидеме последен што ќе продолжиме да се трудиме, последниот да се држиме до нашите принципи и вредности. Светот е полн со луѓе кои се откажуваат при првите тешкотии Светот е полн со луѓе кои нагло го менуваат правецот – иако често тоа е само убав синоним за предавање. Секогаш ќе има луѓе кои се попаметни, поталентирани и побогати од вас. Но, тие не секогаш победуваат. Бидете последниот што ќе се откаже. Тогаш, дури и да не успеете, сепак ќе победите.

Никогаш не чекајте да се појави „вистинската идеја“. Нема да добиете на лотарија на големи идеи. Затоа престанете да се обидувате. Освен тоа, дури и ако самите дојдовте до некаква феноменална идеја, дали можете успешно да ја оживеете? Дали ги имате потребните вештини, искуство, финансии? Но, не се обесхрабрувајте. Секогаш има нешто што можете да направите: многу мали проекти. Нема потреба да чекате да се појави нешто големо ако ги оживеете вашите мали идеи. Среќата е процес, а процесот се заснова на акција.

Не плашете се да живеете. Ние природно се плашиме да завршиме нешто, бидејќи тогаш нашата идеја, нашиот производ или нашата услуга ќе мора да успее или да пропадне – и, се разбира, се плашиме дека нашиот брод ќе потоне. Може да се удавиме, но ако не го фрлиме во вода, никогаш нема да плови. Ниту еден производ не може да биде успешен пред да се пласира на пазарот. Ниту еден производ нема да биде успешен додека не биде објавен. Ниту една услуга не може да биде успешна додека не се обезбеди. Кога се двоумите, слободно лансирајте го вашиот брод.

Не поставувајте ја вашата биографија како цел. Многу луѓе собираат уметнички дела и различни позадини за да направат „ биографија на победникот“. Но, ова е патот до никаде. Вашата биографија е еден вид извештај. Тоа е едноставно одраз на она што сте го постигнале, она што сте го научиле и какво е вашето професионално искуство. Не го засновајте вашиот живот на обидот да ги пополните празнините во „совршената“ биографија. Градете го вашиот живот околу вашите цели и соништа. Разберете што треба да се направи за да стигнете таму каде што сакате да бидете и направете го тоа. И тогаш вашата биографија ќе го одрази тој пат.

Не очекувајте ништо. Не чекајте го вистинското време. Вистински луѓе. Додека чекаш, животот минува. Единствената вистинска работа се случува токму сега. Направи нешто!

Никогаш не размислувајте за тоа колку сте несреќни! Како што зрачите, така и привлекувате. Научи да го цениш она што ти го дал Бог и уживај во тоа! Тоа е среќа!

Претходна објаваКвиз – Колку добро ги познаваме македонските писатели
Следна објаваЕве 8 најдобри начини да влезете во новата 2022 година! Пробајте ги и нема да зажалите

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име