Руски тајни за здрави коски!
Фрактурите на коските се многу чести кога има студени денови проследени со смрзнатини. Закрепнувањето може да трае со месеци, па затоа послушајте ги советите на руските билкари – и помогнете си.
Неодамна ја скршив раката – и сега носам гипс веќе четврта недела. Дали има некој ефикасен начин за забрзување на заздравувањето на коските во руската народна медицина? Ирина Турова, Гомељ
Одговори: Дарина С. Сејдаметова, билкар
СОВЕТИ – Пред се, треба да внимавате на исхраната. Јадете што е можно повеќе храна богата со калциум, витамин Д и протеини. Исто така, се препорачуваат млечни производи: кефир, кисело млеко, сирење… А желатинот, грашокот, леќата исто така го стимулираат
заздравувањето на коските …- Потребни ви се деловите од свињата со кои се подготвува традиционално: ушната ‘рскавица, опашката, коските, копитата, тетивите… се што е богато со желатин.
Ставете ги сите коски и ‘рскавица во длабок тенџере и покријте ги со вода, која треба да биде три пати поголема од количината на месото. Гответе на тивок оган четири до пет часа. Се трга од оган, се додава сол, зачини и лук.
Истурете во калапи и оставете да се излади и да се стегне.
Овие смокви немаат контраиндикации – можат да ги јадат деца, трудници и постари лица. Треба да земете до две лажици наутро или навечер.