Дома Health Руски КАРДИОЛОГ предупредува

Руски КАРДИОЛОГ предупредува

308
0

Руски КАРДИОЛОГ предупредува

Повеќето луѓе знаат дека високиот крвен притисок е поопасен од нискиот крвен притисок. Она што се посветува помалку внимание е секако разликата помеѓу долниот и горниот крвен притисок.

Високиот крвен притисок првенствено бара соодветна терапија, но сепак тоа не е единствениот проблем. Осцилациите на крвниот притисок можат да бидат фатални, а за овој здравствен проблем помалку се зборува во медиумите.

Марија Беневскаја е кардиолог, а за руските медиуми детално зборуваше за крвниот притисок

Прво, да разјасниме што е крвен притисок. Тоа е притисокот што крвта го врши врз ѕидовите на крвните садови. Овие вредности се еден од показателите за виталните функции на телото – и вака Марија го започна своето излагање.

Таа потоа додала дека при мерењето на крвниот притисок се одредуваат два вида, а при секое отчукување на срцето притисокот варира помеѓу горен и долен. И двата параметри се подеднакво важни, еден параметар не може да се разгледува посебно, но секој има своја важност.

Секој од овие параметри има свое значење, и двата се важни. Ако горната е покачена, зборуваме за систолна хипертензија, а исто така, ако долната е покачена, тоа е повторно хипертензија, само дијастолна. Секоја од овие состојби е опасна и бара различен пристап кон лекувањето – додаде докторот.

Што е нормална граница, а што критична граница?

Нормалната вредност на крвниот притисок кај здрава личност (систолен/дијастолен) е од 120 до 80. Сепак, овој притисок може да варира во текот на денот, а зависи и од возраста на лицето, постоечките болести и состојби, како што е бременоста.

Разликата меѓу систолниот и дијастолниот крвен притисок се нарекува пулсен притисок и обично е 30-50 – нагласи Беневскаја.

Сите вредности кои не се вклопуваат во овие граници може да укажуваат на присуство на некоја болест, што е причина да се посети лекар. – Иако ова може да биде привремена состојба, во секој случај подобро е да се консултирате со лекар- забележува Марија Беневскаја.

Што ако разликата е под 30?

Ако има мала разлика помеѓу горниот и долниот притисок, тоа може да укаже на следните услови:

присуство на атеросклероза на аортата (таложење на холестерол во најголемиот сад

оштетување на бубрежните садови

аортна аневризма (патолошка експанзија на посебен дел од аортата со можност за руптура или раслојување на ѕидовите поради прекумерно оптоварување)

Дали темните кругови под очите се знак за бубрежна болест?

анемија (намалено ниво на хемоглобин во крвта) и многу други состојби

Горна или долна, едната е бубрежна, другата срцева

Горниот притисок е познат и како срцев, а долниот како бубрежен.

-Поголемиот број што се добива при мерењето е систолниот крвен притисок, тој го покажува притисокот во садовите додека срцето се собира и ја турка крвта во артериите, што зависи од јачината на контракциите на срцето, отпорот на ѕидовите на крвта. садови и бројот на отчукувања на срцето по единица време.

Затоа, можеме да кажеме дека овој индикатор ја одразува токму работата на срцето, иако, се разбира, во овој процес се вклучени и други фактори“.вели д-р Марија.

Не треба да се заборави дека помалиот притисок ја покажува и работата на бубрезите.

Понискиот број, дијастолниот крвен притисок, го покажува притисокот во артериите кога срцевиот мускул се релаксира. Ова е минималниот притисок во артериите и го одразува отпорот на периферните садови.

Бидејќи васкуларниот тон е регулиран со хемикалии и автономниот нервен систем, понискиот крвен притисок покажува колку добро се изведува неврохуморалната регулација. За возврат, неврохуморалните реакции се јавуваат главно во бубрезите и затоа постои мислење дека понискиот притисок е бубрежен – конечно заклучи д-р Марија Беневскаја.

Претходна објаваДали темните кругови под очите се знак за бубрежна болест?
Следна објаваТироидната жлезда НЕ ФУНКЦИОНИРА, а мислите дека е НАСТИНКА

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име