Дома Твој готвач Рецепт на денот: Џем од аронија без грам шеќер се подготвува многу...

Рецепт на денот: Џем од аронија без грам шеќер се подготвува многу брзо, а погоден е за дијабетичари и анемични

3701
0
Не ви треба речиси никаков напор, а ќе добиете исклучително здрава зимска витаминска бомба за целото семејство… Можеби не сте знаеле, но аронијата може да се користи како и секоја друга бобинка. Неговиот мал недостаток е што не е толку вкусен како малините или боровинките, всушност има специфичен кисело-горчлив вкус што ви ја набива устата, но со неколку додатоци ќе добиете убаво и здраво уживање. Важно е да се запамети дека аронијата е моќна бобинка која има повеќекратни благотворни ефекти врз човечкото тело, и е богата со многу антиоксиданси и витамини. Затоа, ако веќе сте пробале сок од аронија, зошто да не направите вкусен џем. Најидеално од се е тоа што нема додаден шеќер, па може да го консумираат и дијабетичарите. За да подготвите едноставен џем од аронија ќе ви требаат само неколку состојки и неколку стерилизирани тегли, а во неговиот вкус ќе уживате цела зима. Така, со додавање на лимон и цимет ќе има прекрасна арома, а се готви многу кратко. Состојки: 1 кг аронија 1 лажичка цимет 100 ml вода 1 лимон Подготовка: Бобинките од аронија треба добро да се измијат, а потоа да се сомелат со миксер со стапчиња. По потреба додадете вода за полесно мешање. Кога бобинките се добро сецкани, префрлете ги во тенџере и додадете уште три лажици вода, цимет и исцеден сок од лимон. Гответе ги сите состојки заедно на тивок оган околу 20 минути, повремено мешајќи. Внимавајте да не се изгорите. Кога џемот ќе се свари, внимателно истурете го во претходно стерилизирани тегли. Затворете ги со метален капак и оставете ги да се изладат преку ноќ на собна температура завиткани во ќебе. Потоа чувајте ги на ладно и темно место, а по отворањето чувајте ја теглата во фрижидер.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име