Дома Твој Готвач Рецепт на денот: Мандарина колач

Рецепт на денот: Мандарина колач

372
0

Ќе бидете маѓепсани од слатко-киселиот вкус на овај совршен колач.


Колач со превртена мандарина е вистински есенски деликатес, сега кога вечерите надвор се студени и ви треба нешто слатко.

И покрај тоа што има шеќер во него, киселоста на мандарините ќе помогне да не биде премногу слатка, а прекрасно карамелизираните мандарини ќе ве воодушеват и ќе ве натераат да посакате уште еден залак.

Подготовката е прилично едноставна, а резултатот ќе биде вистинско мало совршенство.

Ако не консумирате кравјо млеко, заменете го кое било друго млеко во рецептот. А кога ќе проверите дали колачот е печен, можете да го направите како и обично со чепкалка.


Состојки:

6-8 мандарини – пресечете ги на половина по ширина или ако се поголеми на три кришки
1 лажица јаболков оцет
1/3 чаша масло
1 чаша шеќер
1 шолја млеко – кравјо или било кое растително млеко
1 лажичка екстракт од ванила
1 и пол шолја брашно
2 лажици прашок за пециво
прстофат сол
мармалад, стопен

Подготовка:

Намачкајте кружен сад за печење со путер и малку посипете со шеќер. Ставете ги парчињата мандарина на дното на садот. Измешајте млеко, оцет, ванила и масло. Во сад за матење измешајте ги брашното, шеќерот, солта и прашокот за пециво.

Истурете ги влажните состојки во сувата и мешајте додека не стане хомогена маса.

Со смесата прелијте ги мандарините и печете 25-30 минути на 180 степени. Кога колачот е готов, оставете го да се излади десетина минути, па превртете го наопаку и прелијте го со растопен мармалад.

Наместо мармалад, ако имате малку повеќе трпение и време, тортата можете да ја премачкате со глазура од портокал – измешајте 2 шолји шеќер, 2 лажици путер, 4 лажички сок од портокал и ½ лажичка кора од портокал. Прелијте со изладениот колач.

Претходна објаваОвие намирници најчесто предизвикуваат алергии
Следна објаваПриродни лекови за кашлица…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име