Рецепт за крцкави Грчки бисквити со путер
Од Грција пристигнуваат вкусните ронливи бисквити наречени кулуракија. Едноставните бисквити со путер се совршен додаток на кафе и чај, а како да ги направите дознајте во продолжение.
Состојки за колачиња со путер, кулураки:
500 гр. брашно (остро или мазно)
150 гр. шеќер
150 гр. путер на собна температура
2 средни јајца на собна температура
100 мл млако млеко
1 лажичка сода
1 лажичка прашок за пециво
1 ванилин шеќер (или 2 лажички екстракт од ванила)
за премачкување 1 жолчка и 1 лажица вода
Подготовка на колачиња:
Во садот за матење додајте ги коцкички путер , шеќер и ванилин шеќер (или екстракт) . Мешајте пет минути додека не добиете убава кремаста смеса. Во смесата додавајте по едно јајце и после секое убаво измешајте. Потоа полека додавајте млако млеко.
Просејте брашно заедно со сода и прашок за пециво. Полека, малку по малку додавајте го брашното додека не добиете меко и не многу лепливо тесто. Доколку имате послаб миксер кој не може добро да ја соедини смесата, земете стандардна дрвена лажица и со неа завршете ја смесата. Сега со рака обликувајте ја смесата во топче тесто и по потреба со малку брашно покријте го садот со фолија и ставете го во фрижидер 15 минути да одмори.
Подгответе ги тавите за печење и обложете ги со хартија за печење. Земете помали парчиња тесто, со дланките обликувајте ги во топчиња и потоа обликувајте ги во долги, потенки стапчиња, кои потоа можете да ги обликувате во кругови по желба или едноставно преклопете ги стапчињата на половина и потоа завртете ги двапати, т.е. колку што дозволува должината на тестото. Веднаш ставете ги бисквитите на плехот.
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Измешајте една жолчка од јајце и една голема лажица вода заедно, па со четка нанесете ја оваа облога на секој бисквит. Печете околу 15 минути, односно додека бисквитите не добијат убава златна боја.
СОВЕТ:
Ако имате неизлупена кора од лимон или портокал, можете да ја изрендате во смесата со путер и шеќер. Бисквитите ќе бидат уште повкусни.
Во некои делови на Грција, бисквитите традиционално се посипуваат со сусам откако ќе се премачкаат, а потоа ќе се испечат. Пробајте ја оваа верзија на овие вкусни колачиња.
Откако ќе се изладат, бисквитите чувајте ги во затворена лимена кутија на суво и воздушно место. Во овие услови тие можат да траат и до 14 дена.