Рецепт за вкусно Шеќерпаре
Шеќерпаре, еден од најпопуларните десерти со сируп од шеќер, лесно се прави дома. Освен тоа, тајната на растурање на шеќерот во устата и впивање на сирупот, кој е многу економичен десерт, е добро да се прилагодат температурите на десертот и шербетот. Еве „Како да се направи Шеќерпаре?
Состојки:
2 јајца
125 грама путер
1 лажица масло
10 лажици гриз
1 лажица шеќер во прав
1 пакетче прашок за пециво
1 пакетче ванила
брашно додавајте да се замси помеко тесто
За сирупот:
4 чаши вода
3 чаши шеќер
половина лимон
Како да направите вкусен рецепт за шеќерпаре?
Прво одвојте ја жолчката од едно од јајцата.
Темелно измешајте ја белката од другото јајце, путерот, маслото, гризот и шеќерот во прав.
Додадете ванила и прашок за пециво.
На крајот додадете го брашното малку по малку за да добиете меко тесто.
Од тестото извадете парчиња со големина на јајце и ставете ги на плехот. Нанесете ја жолчката што сте ја одвоиле со четка и направете гребаница со задниот дел од вилушката.
Поставете ја рерната на 180 степени и загрејте ја малку, а потоа ставете го плехот во рерна. Кога убаво ќе заруменат извадете ги од рерната.
Во меѓувреме измешајте ги водата и шеќерот во тенџерето и почнете да го готвите сирупот. 10 минути откако ќе почне да врие, додадете сок од лимон во него. Откако ќе зоврие уште 5 минути, исклучете го огнот и оставете да се излади.
Кога ќе ги прелиете десертите со сирупот треба да биде топол. Треба да почекате и да помине првата температура на десертите. Откако ќе го истурите сирупот, почекајте да се стегне без да го покриете. Потоа можете да декорирате и послужите по желба.