Дома Живот Реакциите на телото на временските промени: Кој е најмногу изложен на ризик?

Реакциите на телото на временските промени: Кој е најмногу изложен на ризик?

745
0

Наглите временски промени ги исцрпуваат одбранбените способности на телото и го ставаат во стресна положба.

Зошто ни се спие кога врне, зошто се смееме кога е сончев ден. Што се биометеоролошки дилеми и метеоропатија?

Синото, ведро небо го мотивира човекот да работи и да создава, додека мрачното време предизвикува недостаток на енергија, поспаност. Луѓето реагираат на ненадејни временски промени, но истото го прави и остатокот од живиот свет. Реакцијата на организмот која се манифестира кога има промени на метеоролошките фактори е метеоропатија.

-Метеоропатите се постари луѓе бидејќи нивниот метаболизам е побавен и потешко се прилагодуваат на промените во температурата. Ако имаат хронично заболување, ако температурните промени се нагли, здравствените симптоми им се влошуваат.

Промената на дождот, сонцето, ветерот со осцилации на температурата во текот на еден ден негативно се одразува на нашето тело.

-Знаеме дека голем процент од здравата популација има зголемени реакции на наглите временски промени. Стабилното време не бара физиолошка адаптација на организмот, но наглите промени, особено сите три временски акорди на времето, доведуваат до зголемена потреба за адаптација на организмот на новосоздадената ситуација. Ова ги исцрпува одбранбените способности на телото и го става во стресна положба. На метропатски реакции особено се изложени хроничните пациенти од кардиоваскуларниот систем, хипертензивните пациенти, астматичарите, како и лицата со чир на желудникот или дуоденумот.

Речиси сите реагираат на временските флуктуации во поголема или помала мера, а најтешко им е на хроничните пациенти. Во вакви ситуации потребно е да се елиминира храната богата со масти, доволно сон, за да се спречат реакциите на наглите временски промени, а најважно е да се разбере и да се внимава дека наглите временски промени се минливи.

Претходна објаваЦитат од Алберт Ајнштајн што секој треба да го следи
Следна објаваЗемјата без змии во која сите пијат рум, 11 интересни факти за….

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име