Дома Health ПСОРИЈАЗА – Причини, симптоми и третман

ПСОРИЈАЗА – Причини, симптоми и третман

312
0

ПСОРИЈАЗА – Причини, симптоми и третман

Што е ПСОРИЈАЗА?
Псоријазата е хронична кожна болест која се карактеризира со црвенило и задебелување на кожата, која е покриена со бела тврда кожа и суви лушпи. Промените најчесто се случуваат на лактите, колената, темето, но и на трупот.

На кожата и треба еден месец за да се трансформираат базалните клетки и да стигнат до роговиден слој. Кај псоријазата, овој процес трае само неколку дена, со што се формираат лушпи. Псоријазата е хронична, доживотна болест која може да се контролира со третман.

Кои се СИМПТОМИТЕ?

  • црвена, задебелена кожа покриена со сребрено-бели, трици и суви лушпи.
  • ако влијае на ноктите – на плочката на ноктите се појавуваат точки со точки.
  • ако ги зафати зглобовите – зглобовите се отечени и вкочанети

ТРЕТМАН

Имено, терапијата може да биде локална или системска. Пред примена на локална терапија, неопходно е да се отстранат лушпите од псоријатичните фокуси. Терапијата дефинитивно треба да се продолжи со еден од следниве локални агенси:

  • цигнолин
  • катран
  • деривати на витамин Д3
  • тазаротен
  • фототерапија
  • нафталин

Претходна објаваПовеќе од половина од светската популација ќе биде со прекумерна тежина или дебели до 2035 година
Следна објаваНаправете МОЌЕН ЛЕК ОД коприва за подобра КРВНА СЛИКА – 4 состојки, само 10 минути: Еликсир на здравјето во тегла

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име