Дома Parents and children Психолог: Ова се карактеристики кои ги имаат сите добри родители

Психолог: Ова се карактеристики кои ги имаат сите добри родители

386
0

Психолог: Ова се карактеристики кои ги имаат сите добри родители

КОИ се заедничките особини на добрите родители и дали постојат некои работи што некои луѓе ги прават добри родители? Ова се прашања на кои одговорите не се наоѓаат најлесно, велат експертите. Имено, карактеристиките на добриот родител во повеќето случаи не се фиксни или апсолутни.

Она што може да изгледа како добро родителство за една личност, можеби не одговара на таа дефиниција за некој друг. Но, генерално кажано, одредени карактеристики и навики можат да се најдат кај родителите кои практикуваат добри родителски вештини, пренесува Very Well Family.

Секое дете е различно, како и секој родител, и секое семејство има уникатни потреби и околности. Но, повеќето деца ќе имаат корист од родителите кои се обидуваат да пружат грижа, внимание и безусловна љубов, но и поставуваат одредени граници за тоа како треба да се однесува нивното дете.

3 МИНУТИ ЗА ДОВЕРБА! Психолозите советуваат како да разговарате со вашето дете уште од најмала возраст

Со ова се согласува и психологот Емили Свејм и открила неколку карактеристики и навики кои ги споделуваат сите добри родители. Овие се:

поддршка на детето во секое време
поттикнување на независноста
избегнување викање и физичко казнување
покажување љубов кон детето
извинување за своите грешки
давајќи добар пример
подучување на детето на емпатија и разбирање на другите луѓе
слушање на детето.

Претходна објаваСите зборуваат за оваа торта со моркови (рецепт)
Следна објаваОва е знак дека имате гихт

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име