Дома Mental gymnastics Проблем со математика, со оваа математичка задача ги скара корисниците на...

Проблем со математика, со оваа математичка задача ги скара корисниците на Твитер: „Одам на факултет и ова никогаш во животот не сум го разбрал“.

443
0

Проблем со математика ги скара корисниците на Твитер, со оваа математичка задача: „Одам на факултет и ова никогаш во животот не сум го разбрал“.

Можете ли да ја решите оваа задача? Напишете ни ги решенијата во коментар.
На Твитер имаше дебата поради математички проблем што го сподели корисник на социјалната мрежа.

Корисниците на Твитер се обидуваат да го разјаснат правилниот редослед на аритметички операции при решавање на оваа дропка. Некои пишуваат дека решението е 1, додека други мислат дека решението е 4.

  • „Како да извлечеш дури 4 од ова?“, „И ако се е направено како што треба, не излегува 4“, „Одам на универзитет и никогаш не сум го разбрал ова во мојот живот “, „Прво треба да ги решите заградите“, се дел од коментарите под објавите.

Наставничката Ана Мастерсон објасни дека некои ќе добијат 4, а некои 1, во зависност од тоа кој редослед на математички операции се користи.

Дали можете да ја решите оваа задача?

Погледнете го решението:

Решение

  • Училиштата денес учат прво да се решаваат загради, а потоа делење, множење, собирање и одземање. Дополнително, заградите се сметаат за множење, рече Мастерсон, нудејќи решенија:

36:3(8-6) = 36:3×2 = 12×2 = 24

24 потоа се дели со 6, давајќи го решението 4.

Претходна објаваЛеб со маслинки
Следна објаваНутриционистите тврдат: Една храна ги топи мастите ако ја јадете за појадок

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име