Дома Здравје Проблем со колена: Што е причина за загриженост, а што не?

Проблем со колена: Што е причина за загриженост, а што не?

313
0

Здравите колена овозможуваат безброј движења: одење, качување, клекнување, трчање и друго. Познавањето на неколку клучни фактори за нивната добра функција ќе ви помогне да ги одржувате во оптимална состојба.

Причина 1: Дали трчањето е штетно за здравите колена?

Краток одговор: Не!

Објаснување:

Иако долго време се сметаше дека професионалните тркачи се осудени да развијат артритис на коленото во подоцнежниот живот, новите научни наоди ја побиваат оваа претпоставка. Имено, резултатите од студијата, кои беа објавени во 2018 година во научното списание Journal of Bone and Joint Surgery, покажуваат дека има помалку случаи на артритис кај маратонците отколку кај општата популација.

Едно можно објаснување за ова е дека редовното трчање, поради неговите повеќекратни придобивки (поголема густина на коските, зголемена мускулна маса, одржување на оптимална телесна тежина), всушност може да спречи појава на артритис. Покрај тоа, забележано е дека редовното трчање може да го условува зајакнувањето на ‘рскавицата на коленото.

Причина 2: Дали дождот носи болка?

Краток одговор: Веројатно не!

Објаснување:

Иако не постои научна потврда за оваа изјава, многу луѓе велат дека болката во колената (и другите зглобови во телото) особено се засилуваат кога има висок процент на влага во воздухот. Но, можно е падот на атмосферскиот притисок под такви временски услови да го промени нивото на течноста во ткивата што го опкружуваат зглобот на коленото. Ако ‘рскавицата во коленото е оштетена, нервните завршетоци во коските стануваат почувствителни на споменатите промени.

Второ, поверојатно објаснување за зголеменото чувство на болка е фактот што повеќето луѓе остануваат подолго во затворени простории за време на дождливото време, а кога не сме активни како и обично, зглобовите стануваат вкочанети. Без оглед на причината за болката, ставањето ладни и топли облоги, како и практикување на поблаги форми на вежбање секако ќе ви помогнат.

Причина 3: Дали крцкањето во зглобовите е причина за паника?

Краток одговор: Веројатно не!

Објаснување:

Ништо страшно! Овој звук, кој се слуша при скиткување или станување, медицински се нарекува крепитус и обично е резултат на прскање на воздушни меури во синовијалната течност (течноста што ја подмачкува структурата на зглобот). Тоа е истиот звук што се слуша при истегнување или свиткување на прстите кај некои луѓе.

Крепитусот е сосема нормална појава и не треба да предизвикува болка. Меѓутоа, ако тоа е придружено со болно чувство или забележите оток во пределот на зглобот или зглобовите, консултирајте се со лекар. Звукот на крцкање понекогаш може да биде знак за пукнат менискус или синовитис (задебелување на внатрешната обвивка на коленото).

Причина 4: Што ако е неопходна операција за замена на коленото?

Краток одговор: Медицината е многу напредната!

Објаснување:

Во минатото, операциите на коленото кај лица помлади од 60 години беа многу ретки, бидејќи експертите веруваа дека оваа процедура не е трајно решение. Со поранешната технологија, знаење и искуство во пракса, се сметаше дека во иднина на овие пациенти ќе им бидат потребни нови операции за поставување на вештачки зглоб. Но, благодарение на напредокот во медицинската технологија, денешните импланти траат подолго и предизвикуваат помалку компликации, па сега луѓето во четвртата и петтата деценија од животот можат безбедно да го решат овој здравствен проблем. Сега знаеме, врз основа на практиката, дека вештачките колена можат да траат многу подолго, а кај некои пациенти до крајот на животот.

Причина 5: Дали сте сигурни дека вашите колена се изворот на проблемот?

Накратко: Причината можеби е во колковите!

Објаснување:

Понекогаш пациентите се жалат на болки во колената, но рендгенските снимки и специфичните прегледи не покажуваат дека овие зглобови се причина за проблемот. Доколку наодите на коленото зглоб се во ред, тогаш потребно е да се провери состојбата на колковите. Бутната коска го поврзува колкот со коленото, поради што не е невообичаено болката во колкот да се пренесе преку бедрената коска и да се почувствува во коленото. Значи, доколку се зачувани зглобовите на коленото, неопходно е да се побара причината за болката во колковите, особено ако чувствувате болка во пределот на препоните или сте забележале промени во начинот на одење.

Причина 6: Дали прекумерната тежина негативно влијае на здравите колена?

Накратко: Да!

Објаснување:

Во физиолошка смисла, нашите колена трпат огромен притисок на телесната тежина. Се проценува дека секогаш кога се качуваме по скалите, колената трпат притисок за три до шест пати поголема од телесната тежина. Јасно е зошто намалувањето на тежината е првиот чекор во елиминирање на болката во коленото!

Google search engine
Претходна објаваДали сакате млечни производи? Оваа студија има добри вести за вас
Следна објаваЗошто ни е потребен мирен сон? 5 природни чаеви за полесен сон.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име