Дома Здравје Проблем во Србија! Лекарите за епидемијата на туберкулоза: Како се добива…

Проблем во Србија! Лекарите за епидемијата на туберкулоза: Како се добива…

194
0

Не е точно дека вакцината што ја примаат децата штити само од најтешките форми на туберкулоза, таа апсолутно штити од инфекција, освен ако децата околу себе немаат некој болен и кој кашла туберкулозни бацили, вели пулмологот Татјана Радосављевиќ.

Зборувајќи за симптомите, тој вели дека се јавува кашлица и искашлување, а може да се јави и треска и малаксаност, но не мора.

Радосављевиќ посочува дека е потребно долго време за да се добие туберкулоза, како и одредено време за да се манифестираат симптомите.

Девет деца неодамна се разболеле од туберкулоза во Нови Пазар, а лекарот ги демантира тврдењата дека на тоа место е исто како и секаде во Србија.

Пазарот не е од вчера со вакви вести“, рече таа. Таа објасни дека ова е „црна точка“ за туберкулозата во Србија, каде што преваленцата – бројот на заразени на 100.000 луѓе – е три пати поголема отколку во цела Србија.

Таа наведе пример од 2013 година, кога наставник во училиште заразил деца, потоа од 2014 година, кога се случило истото, а потоа од 2016 година, кога биле заразени 16 средношколци.

Таа рече дека туберкулозата не може да се развие за 10 или 20 дена, а децата во Нови Пазар најверојатно биле изложени на присуство на некој заразен во семејството најмалку еден месец.

Д-р Георгиос Константинидис, претседател на Здружението на педијатри на Србија, се согласи со д-р Радосављевиќ и додаде дека малото заострување на епидемиолошкиот надзор многу веројатно може да укаже на уште „семејни епидемии“.

„Секако дека овие деца треба да бидат изолирани. Таа изолација мора да трае додека трае терапијата“, рече тој.

Тој објасни дека заразените деца не треба да одат на училиште шест месеци, а можеби и подолго.

Според него, има различни начини на едукација на тие деца додека се на терапија.

Тој наведува и дека Србија формално е земја со низок ризик од туберкулоза.

Надзорот на контактите го објасни и доктор Радосављевиќ, кој рече дека процедурата е регулирана со закон.

За сите „контакт лица“ – деца, родители, наставници и слично, се прави таканаречен ППД тест и евентуално по потреба и снимање на стари лица.

Доколку ППД тестот е насилен, децата се лекуваат со лек кој го спречува ширењето на инфекцијата, изјави докторката.

Претходна објава3-минутен трик со прст кој го елиминира гневот, тагата и нервозата
Следна објаваНајбизарните медицински случаи-Алергија на оргазам, икање поради тумор, шише на чудно место

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име