Дома Психолошки совети Првото скенирање на мозокот на човек кој умира откри што се случувало...

Првото скенирање на мозокот на човек кој умира откри што се случувало во последните моменти од животот

501
0


На пример на 87-годишен маж, научниците успеале да го снимат однесувањето на човечкиот мозок во последните секунди од животот, што е еден вид надеж за ожалостените семејства.

Првото скенирање на мозокот на умирање во светот откри што се случува во последните моменти од човечкиот живот. За првпат досега, научниците ја снимија активноста на човечкиот мозок што умира, откривајќи дека тој ги покажува истите шеми како што може да се видат за време на сонот , помнењето и медитацијата , покажа новата студија вчера во списанието Frontiers in Aging Neuroscience .

Скенирањето на мозокот на човек кој умира сними „сеќавање на животот“
Студијата покажала снимање на активност кај 87-годишен пациент, кој бил поврзан со апарат за електроенцефалографија (ЕЕГ) за откривање на напади и лекување на пациентот, кога ненадејно доживеал срцев удар и почина. Околу 900 секунди мозочна активност , измерена во моментот на смртта на пациентот, се опишани како нешто слично на она што може да се нарече „животно сеќавање“. Искуството, кое се споредува со она што се случува кога се очекува некој да умре, потенцијално одговара на прашањето за активноста на мозокот во овој момент, што ги збуни невронаучниците.

„ Со генерирање на осцилации, кои се вклучени во обновувањето на меморијата, мозокот може да го репродуцира последниот потсетник за важни животни настани, непосредно пред нашата смрт “, вели д-р Ајмал Земар, неврохирург од Универзитетот во Луисвил во САД, кој го организирал проучување.

Најубавите моменти од животот во последните секунди
Истражувачите изјавија дека наодите би можеле да значат дека мозокот останува активен и координиран во моментите кога човек умира, па дури и по смртта. Д-р Земар додаде дека „овие наоди го предизвикуваат нашето знаење за тоа кога точно завршува животот и генерираат важни подоцнежни прашања, како оние поврзани со времето на донирање органи“.

Оваа студија е прва што ја испитува живата мозочна активност на лице што умира, но следи слични наоди во осцилациите забележани кај стаорци, кои биле чувани во контролирана средина. Бидејќи пациентот претходно претрпел повреди на мозокот поради напади и оток, истражувачите прифаќаат дека податоците се комплицирани, а д-р Земар изјавил дека планира да спроведе понатамошна истрага за да ја потврди својата првична студија.


– Нешто што можеме да научиме од ова истражување е дека, иако нашите најблиски имаат затворени очи и се подготвени да не остават да се одмориме, нивниот мозок во последните моменти може да повтори некои од најубавите моменти кои ги доживеале во животот – изјави др. Земар, нудејќи им надеж на ожалостените семејства.

Претходна објаваСамо еден симптом покажува дека имате заболување на црниот дроб
Следна објаваОризови бисквити, здрава ужина

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име