Дома Здравје Прва помош за епилептичен напад

Прва помош за епилептичен напад

636
0

Блокирајте го пристапот до опасностите, но не го задржувајте лицето за време на нападот, оддалечете го од опасните места.

Важно е да се препознаат знаците

Епилепсијата е една од најчестите болести или нарушувања во неврологијата. За оние типови на напади каде што има само краток прекин на свеста, како што се отсуства и оние каде што нема промена во состојбата на свеста (едноставни напади), не е потребна интервенција.

Запомнете сè
Очевидецот треба само смирено да го охрабрува оној што го има нападот, како и другите набљудувачи, а во исто време постојано да набљудува и памети се што се случува, односно на самиот изглед на нападот.

Во случај на напади кои исто така доведуваат до промена на свеста (промена на нивото на свест), како што се, на пример, сложени парцијални напади, најважно е да се препознае дека се работи за епилептичен напад и треба да се направи следново :

  1. Препознајте ги знаците што се појавуваат на напад, како што се загледување, автоматизам, запирање на говорот или збунетост.
  1. Блокирајте го пристапот до опасностите, но не го задржувајте лицето за време на нападот, оддалечете го од опасните места, обезбедете затворен простор и спуштете го на подот доколку е потребно.
  2. Обезбедете смирено објаснување на пациентот и на набљудувачите. Останете присебни и смирени и кажете му на лицето со низок глас дека е безбедно.

Да се ​​биде трезен
Држете безбедно растојание ако лицето е многу вознемирено или збунето за време или веднаш по нападот, додека пациентот не е целосно исчистен.

  1. Регистрирајте ги сите настани. Генерализираниот тонично-клоничен напад е особено вознемирувачки за набљудувачите и обично се реагира со паника, честопати неправилно.

Затоа е неопходно да се знае што да се прави во таква ситуација, а што да не се прави.

Спречете повреди
Важно е да се спречат телесни повреди, особено на главата.

Тоа најдобро може да се постигне со ставање перница под главата. Меѓутоа, ако тоа не е можно, може да се стави секој мек предмет под главата, на пример, се навива парче облека.

Претходна објаваЕве што предизвикува појава на акни на грбот
Следна објаваНАЈЛЕКОВИТО РАСТЕНИЕ НА СВЕТОТ: Еве како се користи за закрепнување и зајакнување на телото

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име