Дома Твој готвач Посни полнети погачици (рецепт)

Посни полнети погачици (рецепт)

1887
0

Можете да подготвите посни погачици со компири и печурки во рерна не само од религиозни причини како што е тековниот пост, туку токму така, кога сакате нешто вкусно, но не премногу оптоварувачко за стомакот. Покрај тоа, тестото според овој рецепт не е полошо од традиционалниот путер, со млеко и јајца. И полнењето со компир-печурки целосно го одвлекува вниманието од размислувањето дали погачиците се посни или крцкави. Што е најважно, вкусни се!


СОСТОЈКИ:
За тесто:
3 чаши брашно
1 чаша вода
2 супени лажици шеќер
3/4 чаша маслиново масло
1 лажиче сув квасец
1/2 лажиче сол
Полнење:
4 средни компири
300 гр печурки
2 средни главици кромид
2 чешниња лук
маслиново масло
сол, свежо мелен црн пипер

РЕЦЕПТ ЗА ГОТВЕЊЕ ЧЕКОР ПО ЧЕКОР:

Чекор 1
Подгответе го тестото. Измешајте го квасецот со 2-3 лажици топла вода и 1 лажица масло, малку брашно, оставете 10 минути. Просејте го брашното во садот и додадете шеќер и сол. Истурете топла вода и смесата од квасецот, почнете да го месите тестото со дрвена лажица. Додадете маслиново масло, измешајте и измесете го тестото темелно.

Чекор 2
Расукајте го тестото во топка, превиткувајќи ги рабовите надолу, ставете го во сад, лесно посипете го со брашно. Покријте со кухинска крпа. Се остава да стаса 1 час. Настанатото тесто изматете го, малку замесете го и вратете го во садот, повторно да нарасне.

Чекор 3
Подгответе го филот. Варете ги компирите со се кора додека не омекнат (ова може да потрае околу 20 минути). Изладете малку, излупете и исечете ги на мали коцки.

Чекор 4
Печурки исечете ги на тенки парчиња. Излупете го кромидот и лукот, ситно исецкајте. Загрејте длабок тавче со маслиново масло и пропржете ги кромидот и лукот. Додадете ги печурките и пржете заедно 15 минути додека целосно да испари влагата. Измешајте ги печурките со компири, сол и бибер. Тргнете од оган и оставете да се излади.

Чекор 5
Нараснатото тесто поделете го на мали топчиња. Земете парче тесто и развлечете го во мал кора круг. Во центарот се става филот и се формира погачица во форма на триаголник или топче. Се ставаат на плех обложен со хартија за печење и се покрива со крпа. Оставете ги погачиците 20 минути.

Чекор 6
Загрејте ја рерната на 180°C. Намачкајте ја површината на погачиците со маслиново масло и ставете ги во рерна. Печете 17-20 минути до златна боја. Готовите посни пити-погачици со компири и печурки извадете ги од рерната и изладете ги на решетка.

КОРИСЕН СОВЕТ
За да го направите тестото од квасец воздушесто и нежно, одвојте време и оставете го добро да нарасне додека не се удвои во волумен. Ова може да потрае повеќе од еден час, во зависност од температурата во куќата.

ПАТЕМ
Полнењето од компири со печурки ќе стане помиризливо и вкусно ако на него се додаде сечкан магдонос и/или копар. Ова треба да се направи веднаш пред да се наполнат посни пити-погачици.

Наздравје!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име