Дома Светски дестинации Погледнете ги добро: Шарено пристаниште во Малта, каде бродовите ве гледаат во...

Погледнете ги добро: Шарено пристаниште во Малта, каде бродовите ве гледаат во очи…

243
0

Ако одите покрај крајбрежјето, можеби навидум сè ќе биде исто: многу ресторани со морска храна, примамливи табли за мени, тераса покрај море …

И дури и викање на келнерите на нашите јазици!
На источниот крај на Малта, на нејзиниот медитерански брег, лежи шармантно пристаниште и рибарски град незаборавно во неговите бои: Марсакслок. Мал, традиционален, со само околу 3.500 жители, тој е идеален за мало полудневно или еднодневно патување. Да одите на Малта и да не ја испробате рибата од нејзиното најпознато место за риболов, ќе биде вистинска грешка.


Како и остатокот од Малта, името на местото е комбинација на зборови од различни јазици. Со Малта владее навидум необична мешавина од арапски и англиски јазик , за што е исклучително благодарна туристичка дестинација. Секој знае англиски и скоро сите важни знаци, имиња на места, табли за упатства итн. се напишани на англиски јазик. Познат е по својот пазар, кој е погоден за туристи секој ден, додека во недела се претвора во рибарски пазар.

Ако шетате покрај крајбрежјето, можеби навидум сè ќе биде исто: многу рибни ресторани, табли со мени што примамуваат, тераса покрај море … Малта е, всушност, Медитеранска Ирска, каде што ќе се сретнете со многу наши соседи од Србија, Хрватска на сезонска работа.
Бидејќи повеќето малтешки риби доаѓаат од тука, треба да ја искористите можноста да седнете на некоја од терасите и да уживате во свежа риба сабјарка или туна. Колку е важен риболов овде и колку семејства живеат од него со векови, сведочи бистата на рибарот на крајбрежјето.


Шарени бродови кои ве гледаат директно во очи…
Она што дефинитивно ќе ви се вреже во меморијата се т.н. лузу и кајик , традиционални рибарски чамци. Пристаништето е полно со овие мали бродови со светла боја. Ако погледнете повнимателно, ќе забележите дека тие исто така ве гледаат: тие имаат нацртани очи на предната страна.
Боите што ги красат се обично жолта, црвена, зелена и сина, но штом ги забележите нивните очи, тие целосно го крадат вниманието од боите.

Па, од каде потекнуваа?

За нив се верува дека се остаток од феникиската традиција што некогаш ја практикувале и античките Грци и Римјаните. Имено, трагите на историјата тука одат сè до Римјаните, Феникијците и Картагинците. Нацртаните очи биле митолошки симбол и се верувало дека ги штити рибарите и морнарите додека биле на море.
Како една од најмалите земји во Европа, Малта е многу лесна за посета. Значи, од валета (главен град) до Марсакслок ќе ви требаат само 45 минути со јавен превоз

Претходна објаваЗелени палачинки со спанаќ за појадок, ручек или вечера…
Следна објава15 интересни факти за бебињата…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име