Дома Health Повеќе од половина од светската популација ќе биде со прекумерна тежина или...

Повеќе од половина од светската популација ќе биде со прекумерна тежина или дебели до 2035 година

167
0

Повеќе од половина од светската популација ќе биде со прекумерна тежина или дебели до 2035 година
Повеќе од половина од светската популација ќе биде со прекумерна тежина или дебели до 2035 година, доколку не се преземат значителни мерки, се вели во новиот извештај.

Атласот на Светската федерација за дебелина од 2023 година предвидува дека 51 отсто од светската популација, или повеќе од четири милијарди луѓе, ќе бидат со прекумерна тежина или дебели во следните 12 години.

Стапките на дебелина се зголемуваат особено брзо кај децата и во земјите со пониски приходи, се вели во извештајот.

Опишувајќи ги податоците како „јасно предупредување“, Луиз Баур, претседател на Светската федерација за дебелина, рече дека креаторите на политиката мора да дејствуваат сега за да спречат влошување на ситуацијата.

  • Особено загрижувачки е да се види дека стапките на дебелина растат најбрзо кај децата и адолесцентите – наведе таа во соопштението за медиумите.
  • Владите и креаторите на политиките ширум светот мора да направат се што можат за да не ги пренесат здравствените, социјалните и економските трошоци на помладата генерација – нагласи таа.

Извештајот покажа дека дебелината кај децата може да се удвои од нивоата во 2020 година, на 208 милиони момчиња и 175 милиони девојчиња до 2035 година.

Авторите, сепак, тврдат дека тие не ги обвинуваат поединците, туку бараат фокусирање на социјалните, еколошките и биолошките фактори вклучени во условите.

Извештајот користи индекс на телесна маса (BMI) за своите проценки, бројка пресметана со делење на тежината на една личност во килограми со нивната висина во метри на квадрат. Според упатствата на Светската здравствена организација, индексот на телесна маса над 25 е прекумерна тежина, а над 30 е дебелина.

Во 2020 година, 2,6 милијарди луѓе спаѓаат во овие категории, или 38 отсто од светското население.

Извештајот, исто така, покажа дека речиси сите земји од кои се очекува да забележат најголем пораст на дебелината во наредните години се земји со низок или среден приход во Азија и Африка.

Податоците ќе бидат претставени на креаторите на политиката на Обединетите нации и земјите-членки следната недела, пренесува Ројтерс.

Претходна објаваОва е чај кој ја ублажува анксиозноста и ги подобрува когнитивните способности
Следна објаваПСОРИЈАЗА – Причини, симптоми и третман

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име