Пита со спанаќ во форма на сонце.
На оригинален начин подгответе обична пита. Пита со спанаќ во форма на сонце – како главно јадење, кога имате гости, како ужина или вечера.
Компоненти:
Тесто:
Брашно – 700 гр
Квасец – 1/2 коцка
Млеко – 200 мл
павлака – 1 чаша
Јајца – 2 парчиња
Сол – 1 лажичка
Шеќер – 1 лажичка
прашок за пециво – 1 кесичка
Фил:
Спанаќ – 300 гр
Јајце – 1
Фета сирење – 150 гр
Павлака – 1 чаша
Премаз:
Јајце – 1
Подготовка:
Квасецот издробете го во 200 мл топло млеко, додадете 1 лажичка шеќер и оставете го да нарасне. Истурете брашно во сад, додадете сол, прашок за пециво, додадете јајца, павлака и додаден квасец. Замесете мазно тесто и оставете го да нарасне.
За филот, бланширајте 300 гр свеж спанаќ неколку минути, па процедете и оставете малку да се излади. Ситно исецкајте го, додадете распарчена фета, павлака и 1 јајце. Сè убаво соединете.
Нараснатото тесто префрлете го на работната површина, замесете го и поделете го на две топчиња. Со сукало се тркалаат секое топче во круг од приближно 0,5 см.
Покријте го плехот со хартија за печење и веднаш ставете ја првата кора на хартијата за полесна подготовка. Кората прво премачкајте ја со изматено јајце, а остатокот оставете го да се премачка горната кора. На првата кора направете топче од филот на средина и премачкајте го остатокот од филот во круг.
Внимавајте да оставите празен простор помеѓу филот во средината и филот што е нареден во круг. Оставете и празнина од 2 см околу рабовите на тестото. Над тоа оди уште една кора. Користете ги рацете за да формирате убав круг.
Користете чаша или чаша за да го покриете тестото над топката во средината. Користете вилушка или прсти за да ги притиснете рабовите за да се запечатат. Исечете до саканата дебелина или ленти од околу 3 см и завртете ги нанадвор. Направете го истото со остатокот од тестото. Отстранете ја чашата или чашата. На крај премачкајте го со преостанатото јајце и средината посипете со сусам. Се пече на 180° 30 минути.