ПИЛЕШКО ВО ПИВО, СЛАНИНА И СОС ОД ПЕЧУРКИ: Толку е сочно и нежно што можете да го исечете со вилушка
Пилешкото во ароматичен сос е одличен предлог за ручек.
Од пилешко може да направите различни јадења , а тоа е едно од поевтините месо. Батакот е посочно од белото месо, а денес ви предлагаме да подготвите ручек кој ќе ги воодушеви сите во куќата , а тоа е пилешко во ароматичен сос од пиво, сланина и печурки. Ова ќе ви стане едно од омилените јадења, а рецептот делува дури и за оние кои никогаш не готвеле. Уживајте!
Компоненти:
4 батаци
50 гр брашно
1 лажица путер
1 лажичка слатка мелена пиперка
1/2 кромид
4 чешниња лук
140 гр сланина
1 лажичка сува мајчина душица
Ловоров лист
170 гр печурки
300 мл пиво
200 мл супа
магдонос
Подготовка:
Зачинете го месото со сол, бибер и посипете со слатка мелена пиперка од двете страни. Истурете брашно во чинијата, а потоа испрпелајте го месото. Во тавата истурете малку масло и путер и кога ќе се загрее пропржете го месото додека не добие златна боја. Извадете го од тавата и ставете го на чинија да се одмори. Потоа ставете го месото во огноотпорен сад и печете во загреана рерна на 180°C околу 35 минути. Во истото тавче се додаваат ситно сечканиот кромид, лукот и сечканата сланина. Посипете со мајчина душица и кратко пропржете. Истурете пиво, а по 5 минути додадете супа, ловоров лист и сечкани печурки. Измешајте, додадете една лажичка брашно и брзо измешајте. Извадете го ловоровиот лист и по потреба зачинете, па посипете со сечкан магдонос. Послужете го месото со сосот.