Дома Родители и деца Пет причини зошто вашите деца одбиваат храна

Пет причини зошто вашите деца одбиваат храна

581
0

Секојдневното одбивање на храна кај децата е стресно за родителите. Одбивањето храна најчесто се случува при послужување нова храна, но не се исклучува и одбивањето на храната при послужување познати оброци.

Проблем со кој родителите секојдневно се соочуваат со своите деца е одбивањето храна. За да им помогнете на децата кои одбиваат да јадат, треба да ги пронајдете причините, бидејќи секојдневното одбивање храна може лошо да влијае на нивниот развој.

Една од најчестите причини за одбивање на храна е рефлукс на киселина и запек. Иако рефлуксот на киселина најчесто се забележува кај бебињата, тој не е исклучен ниту кај децата. Други можни причини се дигестивни нарушувања, како што се алергии и чувствителност на храна, одложено празнење на желудникот, еозинофилен езофагитис и физички абнормалности во грлото, устата или цревата.

Знаци кои укажуваат на овие проблеми кај децата се јадење мали порции, отежнато голтање, фрлање на храната што вообичаено им се допаѓа, силна потреба од течности и задржување на храната во устата.

Втората најчеста причина за одбивање храна е сетилниот процес. Ако на детето не му се допаѓа вкусот или текстурата на храната во рака, нема да сака да ја јаде. Индикации дека детето ја отфрла храната поради сензорни процеси се мирисот, текстурата или вкусот на храната.

Оралната подвижност е третата причина поради која децата одбиваат храна. Иако џвакањето е една од вродените вештини, тоа не се развива подеднакво кај секое дете. Знаци кои укажуваат на овој проблем се секако гушење од храна, собирање храна во устата, потреба од мека храна и течности.

Четвртата причина е неутврдена рутина. Без рутина, децата често имаат одделни оброци од нивните семејства и затоа јадат помали оброци. Неопходно е да се внимава кога децата јадат и да им се понуди повеќе избор.

Петтата причина што ја наведуваат родителите како најчеста е анксиозноста од храна. Причините се лошиот однос кон храната во порана возраст, како што се варењето и негативните искуства при конзумирање одредена храна. Во овој случај, детето ќе каже дека се плаши од одредена храна за да не се задави.

Без оглед на причината за одбивањето на детето да јаде, важно е родителите да не вршат притисок во такви ситуации

Претходна објаваЗошто образите ви поцрвенуваат кога ви е непријатно?
Следна објаваСекоја жена треба да го знае ова – како се менува менструалниот циклус со текот на годините

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име