Дома Психолошки совети Параноја: причина, симптоми и третман на прекумерно сомневање, љубомора и страв

Параноја: причина, симптоми и третман на прекумерно сомневање, љубомора и страв

975
0

Често се вели дека некои луѓе кои интензивно и експресно реагираат на некои настани или информации се параноични. Овој термин обично го поврзуваме со некој кој е несигурен, се плаши или го очекува само најлошото. Понекогаш терминот параноична личност се користи за оние кои веруваат во теории на заговор.

Сепак, паранојата е многу сериозно ментално растројство кое припаѓа на симптомите на психотични нарушувања и ретко се појавува како независна болест. Некои експерти наведуваат дека паранојата е болест сама по себе, но најновите податоци покажуваат дека не постои јасна дијагноза на параноја, бидејќи има и други нарушувања со симптом на параноја. Паранојата е ретка, но многу тешка. Главните симптоми се изразена вознемиреност , сомничавост, страв, чувство како „сите се против вас“ и слично. Освен параноја, имињата за оваа состојба се илузивно растројство или заблуда .

Што е параноја?
Причината за параноја може да биде во претходен настан кој предизвикал зголемен страв, учење, социјална средина или некое друго психолошко нарушување. Се јавува како симптом на некои други ментални болести , најчесто со параноична шизофренија. Иако карактеристиките на личноста обично се формираат во адолесценцијата, паранојата е почеста кај луѓето на возраст меѓу 30 и 45 години. Не е реткост ни во старост.

Главните и карактеристични симптоми на параноја се:

 • толкување на светот од позиција на ранливост

– прекумерна претпазливост и сомнеж во живо и онлајн

– недостаток на доверба во себе и другите

 • чувство на вознемиреност, страв, непријатност
 • убедување дека некој го демне, прислушува или постојано ја набљудува личноста

– изразила љубомора

 • нагли промени во општествените односи

Личноста со параноја ќе им каже на луѓето околу себе дека треба да бидат внимателни, предупредувајќи ги за ирационалните можности. Таквите луѓе можеби не сакаат да зборуваат на телефон поради верувањето дека некој ги слуша или го напуштаат нивниот дом поради страв дека некој постојано ги следи. Параноична личност не размислува рационално или логично.

Пациентот може да има параноја и да се однесува нерационално за некои прашања во животот, но во исто време да има многу логично и здраво размислување за други работи. Параноичните луѓе можат да функционираат нормално, да работат и да се дружат и само понекогаш да искусат параноични симптоми. Во некои случаи, при првиот контакт не може да се препознае дека некое лице страда од параноја.

Една од главните карактеристики на овој проблем е тоа што луѓето со ова нарушување лесно влегуваат во дискусии, но исто така е многу тешко да ги смирите, односно да ги убедите дека се ирационални или грешат. Тие не прифаќаат други логични објаснувања бидејќи не им се логични и цврсто веруваат во нивните идеи и мислења.

Причина за параноја
Причината за параноја не е целосно позната, но некои податоци покажуваат дека постои генетска врска. Покрај можноста човекот да развие параноја поради биолошко наследство, воспитувањето има големо влијание врз размислувањето и делувањето. Паранојата може да се развие во семејства каде што децата се воспитуваат да се плашат и да се сомневаат во светот.

Слично е на социјалната средина, која може да влијае на развојот на параноја кај младите луѓе . Системот на вредности во сегашниот свет е малку луд и во секој момент секој може да биде виновникот. Нивото на емпатија и толеранција е намалено, а луѓето почесто се исфрлани од општеството поради различни мислења. Сето ова, заедно со другите социјални фактори, може да влијае на развојот на овој проблем кај една личност.

Параноична личност не може да постапува рационално кога ќе се соочи со предизвик или информација што не ја разбира. Затоа, причината за параноја може да лежи во претходно негативно искуство или траума што предизвикало страв или тежок стрес.

Паранојата може да биде предизвикана од други ментални болести и нарушувања како што се:

 1. параноично растројство на личноста: тоа е долгорочна шема на проблематични мисли, однесување и чувства кои обично се развиваат во адолесценцијата и поминуваат со возраста.
 2. заблуда: личноста има илузија или фиксација без други симптоми на ментална болест; некои експерти ја нарекуваат параноја заблудачко нарушување.
 3. параноична шизофренија: форма на психоза која предизвикува проблем со толкувањето на реалноста кај пациентот, појавувајќи се со други симптоми како што се халуцинации, илузии, намалена мотивација и збунувачки размислување.
 4. психотично растројство или психоза: лицето има нарушено тестирање на реалноста, доживува халуцинации, несоодветно комуницира, има сложено нарушување во односот со себе и со околината.
 5. биполарно растројство: нарушување на расположението и нивото на активност што предизвикува изливи на исклучително добра и исклучително лоша енергија и однесување, манија, хипоманија и депресија во епизоди невролошки заболувања како што се Алцхајмерова болест , Паркинсонова болест или Хантингтонова болест

Некои други причини за параноја може да бидат прекумерната употреба на дроги и опијати како алкохол, амфетамини, THC, кокаин и екстази. Паранојата често се појавува за време на одвикнување од дрога.

Дијагноза и третман на параноја
Ако некое лице почне да покажува знаци на параноја без претходно да му било дијагностицирано ментално растројство, обидете се да разговарате со него внимателно. Веројатно веќе сте забележале дека не можете да се расправате со таква личност, и затоа се советува да не се ни обидувате да му противречите на параноична личност . Лицето во таа состојба може да го сфати како напад, кој може само да го зајакне ирационалното однесување. Избегнувајте кавги со такви луѓе бидејќи само ги зголемувате симптомите на оваа болест.

Ако сте загрижени дека имате параноични особини или не сте сигурни дали некоја блиска личност е параноја или краткорочен страв, обидете се да одговорите на овие прашања:

 • дали некој ги дели истите мисли и чувства на страв и сомнеж со вас за одредено прашање што ве мачи
 • дали има јасна причина за вашата вознемиреност и страв?
 • дали имате сомнителни мисли и покрај уверувањето на другите дека не сте во право
 • дали сомнежите ги засновате на чувства

Кога ќе забележите знаци на параноја кај некоја личност, обидете се да ја кажете да оди на лекар. Вообичаено, тоа не е така лесно, па во некои случаи е потребно да се „присили“ лицето да биде однесено на интервју на лекар. Паранојата е тешко да се дијагностицира ако нема претходни болести, но разговорот со психолог е првиот чекор во лекувањето.

Третманот на параноја се спроведува во зависност од причината , но обично се користат индивидуални психолошки терапии заедно со лекови. Лекувањето на оваа болест е долг и сложен процес бидејќи човекот треба да стекне целосна доверба во својот лекар, што е тешко за болните луѓе.

Претходна објаваДецата во последно време се почесто се соочуваат со овој проблем со очите
Следна објаваНАЈДОБРИОТ РУСКИ ЛЕК Ги обложува желудникот и цревата, а секоја болка исчезнува за миг

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име