Крушите се скапоцени плодови кои се широко користени низ целиот свет. Потекнуваат од Кина, а денес може да се најдат во Европа, Северна Африка и Азија. Тие можат лесно да се одгледуваат, растат на сите места со умерена, студена клима што ги прави многу разновидно, но популарно овошје.

Крушите се дел од многу диети илјадници години, дури има докази дека се консумираат уште од праисторијата. Ги има во келтската литература, римската историја и кинеското раскажување.

Овие вкусни и слатки плодови со мек дел што може да се јаде, во зависност од видот, изгледаат различно, а некои сорти изгледаат како јаболка, па понекогаш има забуна. Сепак, крушите и јаболките имаат сосема поинаков вкус, а нивниот хемиски состав исто така се разликува.

Круши – хемиски состав

Поради својот хемиски состав крушите се сметаат за лековито овошје илјадници години, а причината е што тие се богати со витамини и минерали неопходни за здравјето, како што се калиум, витамини Ц и К, фенолни соединенија, фолати, диетални влакна , бакар, манган, магнезиум и витамини. Б-комплекс.

Здравствени придобивки од крушите,

Здравствените придобивки од крушите се навистина големи:

  • помагаат да се намали телесната тежина,
  • подобрување на варењето на храната,
  • зачувување на здравјето на срцето,
  • понизок крвен притисок,
  • ја зголемуваат когнитивната способност,
  • спречуваат дијабетес,
  • тие помагаат при заздравување на раните и обновување на ткивата,
  • зајакнување на имунитетот и намалување на воспалението,
  • забрзан метаболизмот,
  • подобрување на циркулацијата,
  • штитат од остеопороза,

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Копирање не е дозволено!