Дома Здравје Откриена е една од причините за леукемија

Откриена е една од причините за леукемија

349
0

Истата алатка што телото ја користи за да се одбрани од инфекции предизвикува и една од најчестите форми на детска леукемија, според една нова студија.

Деловите од имунолошкиот систем што создаваат милиони антитела знаат како да тргнат наопаку и почнуваат да произведуваат клетки кои се склони да станат канцерогени.

Членовите на британскиот тим спроведено со новото истражување претставено во списанието „Nature Genetics“ се надеваат дека резултатите ќе им овозможат да разберат зошто некои деца не реагираат на третманот што треба да доведе до нови терапии.

Пациентите кои боледуваат од леукемија создаваат абнормални крвни зрнца, а акутната лимфобластична леукемија е најчеста форма на рак на крвта.

Одбранбениот систем создава милиони различни антитела, но информациите потребни за нивно производство се содржани само во поделбата на ДНК. За да се создадат голем број типови на антитела, мора да се усвои ДНК, а некои делови да се избришат.

Сепак, експертите од Институтот Сангер и Институтот за истражување на ракот во Лондон открија дека истиот механизам што се користи за преуредување на ДНК може да го зголеми ризикот од развој на рак.

Во нивната студија, тимот ја споредил ДНК во здравото ткиво со ДНК во заболените бели крвни зрнца во примерок од 57 деца. Во овој процес, тие открија две фази во развојот на болеста.

„Првата промена се случува пред раѓањето, но леукемијата не се забележува дури на возраст од четири до десет години. Ова е поврзано со понатамошни генетски промени“, вели д-р Питер Кембел од Институтот Сангер.

„Откривме дека секундарните генетски промени главно се водени од оние делови од ДНК кои се избришани во клетките од истата машинерија што клетките на имунолошкиот систем ја користат за да создадат антитела“, додаде тој.

Третманот на акутната лимфобластна леукемија моментално е успешен во 85 проценти од случаите. Сепак, некои пациенти не реагираат доволно добро на терапии, па туморските клетки се враќаат.

Британскиот тим се надева дека подоброто разбирање на секундарните генетски промени може да помогне да се разјасни проблемот со отпорот и да се најдат подобри терапии.

Доктор Мет Кајзер, раководител на истражувањето на Фондацијата „Истражување за леукемија и лимфом“, вели дека развојот на науката и технологијата денес овозможиле да се преживее болеста од 10 пациенти денес.

„Меѓутоа, денешните терапии се тешки, а кај некои пациенти ракот се враќа…

Затоа, ова знаење ќе биде од непроценливо значење за дизајнирање на подобар, попрецизен третман, како и за попаметно предвидување на текот и исходот на болеста на поединечен пациент. “

Претходна објаваБолка во градите при движење и допир
Следна објава100-те најпопуларни пребарувани зборови на Google за 2022 година

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име