Истражувањата покажаа дека храната, како што се џемови, масла, сушени зачини или житарици, исто така, имаат рок на траење, односно ја губат својата хранлива вредност. Ви ги откриваме советите на најдобрите светски експерти за потрошувачката на одредена храна.

Рок на траење на зелениот чај

Зелениот чај се смета за еден од најлековитите пијалоци во светот, но мора да се внимава колку долго го чуваме во кујнскиот орман! Содржината на антиоксиданси во зелениот чај по 6 месеци стоење се намалува за дури 32%. Овие антиоксиданси. Но, тие се чувствителни на кислород и светлина. За жал, чаевите, за разлика од виното, не стануваат подобри со возраста.
За да го продолжите животот на зелениот чај, чувајте го во темно херметички затворен сад и чувајте го во фрижидер.

Рок на траење на производите од домати

Конзервираните домати по 3 месеци стоење губат дури 50% од ликопен, дури и кога воопшто не се отвораат. Ликопенот во кечап исто така се губи по некое време. Ова е голема штета бидејќи ликопенот е моќен антиоксиданс кој помага да се спречат разни видови заболувања и слабеење на коските.

За да го продолжите рокот на траење, сами зачувајте свежи домати. Исечете ги на поголеми парчиња и чувајте ги во стаклен херметички затворен сад.

Рок на траење на компирот

Содржината на витамин Ц во компирот се намалува за дури 40% по 8 месеци стоење, па дури и побрзо ако не се чуваат на темно, ладно и суво место. Веројатно нема да ги чувате компирите толку долго, но треба да имате на ум дека тие не доаѓаат во вашата чинија свежо собрани, освен ако сами не ги одгледувате.

За да го продолжите рокот на траење на компирот, купете помали компири кои обично содржат повеќе витамин Ц. Купете онолку компири колку што ќе јадете во рок од неколку недели. Чувајте ги компирите во хартиени кеси бидејќи ќе спречат влез на вишок кислород и светлина.

Рок на траење на маслиновото масло

Хранливите својства на маслиновото масло по 6 месеци стоење паѓаат за дури 60%. Едно истражување покажа дека шишињата маслиново масло во домаќинствата траат значително подолго од 6 месеци.

Со оглед на цената на маслиновото масло, секако дека сакате да го продолжите неговиот рок на траење. Чувајте го на темно, ладно и суво место во темно шише. Ако не користите маслиново масло толку често, купете помали пакувања.

Џемови од бобинки

Антоцијаните, кои ги наоѓаме во бобинки, се одлични антиоксиданси. Нивото на антоцијанин во џемови по 2 месеци стоење на собна температура се намалува за дури 23%. Истражувањата покажаа дека антоцијаните имаат антиинфламаторно дејство и се еден од најефикасните видови антиоксиданси.

Пред да ги отворите метежот, чувајте ги во фрижидер и купете што не содржат додадени шеќери, бидејќи го забрзуваат процесот на намалување на нивото на антоцијанин.

Рок на траење на сушени билки и зачини

Нивото на капсаицин во чили во прав почнува да опаѓа драстично по 9 месеци. Капсаицинот може значително да промовира губење на тежината.

Чувајте зачини и сушени билки во стаклени херметички затворени тегли. Најдобро би било сами да ги сушите и чувате билките и зачините. Чувајте ги на ладно, темно и суво место.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Копирање не е дозволено!