Дома Health Отечен јазик: Причини и што да правите

Отечен јазик: Причини и што да правите

203
0

Отечен јазик: Причини и што да правите

Што треба да правите: Важно е да идентификувате кои витамини или минерали ви недостасуваат за да можете да ја прилагодите вашата исхрана и да користите додатоци по потреба.

Орална кандидијаза (орална кандидијаза)

Оралната кандидијаза е габична инфекција во устата. Може да предизвика симптоми како што се бели наслаги во устата, чувство на памучна уста и болка или печење во погодените области на устата.

Почесто се забележува кај луѓе со помалку развиен или компромитиран имунолошки систем, како што се доенчиња или луѓе со историја на ХИВ, дијабетес или инфекции.

Што да направите: Третманот треба да го препише лекар, кој може да препише орални гаргара со нистатин или орални антифунгални средства како што е флуконазол.

Рак на усната шуплина и отечен јазик

Ракот на устата може да влијае на кој било дел од устата, вклучувајќи го и јазикот. Предизвикува симптоми како црвени или бели дамки, оток, иритација на грлото, отежнато зборување или голтање и рани кои нема да зараснат.

Што да направите: Третманот за орален карцином треба да го води лекар и зависи од тежината на ракот. Лекарот може да препорача хемотерапија, терапија со зрачење, насочена терапија или операција.

Глоситис

Глоситис е воспаление на јазикот што може да предизвика оток, како и болка во јазикот, зголемена чувствителност, тешкотии при голтање и џвакање, па дури и промена на бојата на јазикот. Ова може да се случи со бактериска или вирусна инфекција, изгореници, алергии или сува уста.

СЕМКИ ОД СОНЧОГЛЕД: Здравствени придобивки што треба да ги знаете (холестерол, имунитет, алергии, воспаленија,…)

Што да направите: Важно е да се консултирате со лекар за да ја идентификувате основната причина за глоситис за да може да се започне најсоодветниот третман. Лекарот може да препише аналгетици, антиинфламаторни лекови или кортикостероиди за ублажување на симптомите.

Потечен јазик – Заклучок

Отечениот јазик може да има различни причини, вклучувајќи алергии, недостаток на витамини и минерали, инфекции, автоимуни болести и, во ретки случаи, орален карцином.

Поради широкиот опсег на можни причини, важно е да се консултирате со лекар за да го утврдите основниот проблем и да започнете соодветен третман.

Ако почувствувате симптоми кои укажуваат на итен случај, како што се отежнато голтање или дишење, веднаш побарајте лекарска помош. Бидете внимателни на знаците и симптомите што ги покажува вашето тело, за да можете брзо да дејствувате и да го зачувате вашето здравје.

Претходна објаваСЕМКИ ОД СОНЧОГЛЕД: Здравствени придобивки што треба да ги знаете (холестерол, имунитет, алергии, воспаленија,…)
Следна објаваПрироден третман на синузитис: 7 совети за ублажување на симптомите дома

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име