Дома Life Оние кои патуваат почесто се поздрави

Оние кои патуваат почесто се поздрави

223
0

Едно ново британско истражување открива дека луѓето кои патуваат на подолги растојанија се поздрави од оние кои патуваат поблиску до дома.

Студијата спроведена од научници од Лондон покажува дека луѓето кои редовно патуваат на повеќе од 40 километри од дома имаат поголема веројатност да бидат здрави.

Истото важи и за луѓето кои често патуваат на различни места и имаат поактивен социјален живот.

Резултатите од истражувањето, кои беа објавени во списанието „Транспорт и здравје“, даваат силен доказ за потребата од инвестирање во различни форми на транспорт на средни и долги релации, на пример во автобуски и железнички транспорт, како и во подобра услуга,патишта.

„Здравјето е исто така поврзано со послаба достапност на јавен и приватен превоз“, се наведува во студијата.

Истражувачите ги проучувале патувањата во северна Англија, каде што жителите се соочуваат со полошо здравје од остатокот од Англија и каде многу рурални и приградски области имаат помал пристап до транспорт.

Беа забележани асоцијации помеѓу воочените ограничувања за патување надвор од локалното подрачје, како што е недостатокот на соодветен јавен превоз и самооценето здравје, земајќи ја предвид фреквенцијата на патување, бројот на посетени места, растојанието, користењето автомобил и користењето на јавниот превоз.

Беа испитани односите меѓу ограничувањата за патување на повеќе од 25 километри од дома, демографските податоци и локација, како и социјалната вклученост со здравјето на жителите што самите го гледаат.

Истражувањето покажа дека врските помеѓу ограничувањата за патување, социјалната вклученост и здравјето се посилни кај популацијата над 55 години.

Во таа возрасна група, ограничувањата на бројот на различни места каде што луѓето можат да патуваат се поврзани со поретки контакти со пријателите и социјален живот.

Студијата е спроведена со помош на онлајн анкета на репрезентативен примерок од 3.014 жители на северна Англија.

Дури и порано, беше откриено дека ограничувањата за патување придонесуваат за „пониско чувство на благосостојба“.

Претходна објаваЕнуреза кај деца (ноќно мокрење)
Следна објаваНедостаток на железо во крвта: 7 необични симптоми кои може да укажуваат на анемија

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име