Овој млечен производ има три пати повеќе пробиотици од јогуртот
Јогуртот ги прави смути покремасти, но неговата густина го згуснува пијалокот, што го прави невозможно да се пие преку сламка. Ако сакате мазно смути, користете кефир.
Што е кефир? Како и јогуртот, тоа е ферментирано млеко. За разлика од јогуртот, тој има тенка конзистентност.
Исто така, може да се пофали со три пати повеќе пробиотици од јогуртот, поради што има корист за здравјето на цревата, имунолошкиот систем и дигестивниот систем. Покрај тоа, има ниска содржина на лактоза, што го прави безбеден дури и за луѓето кои се чувствителни на млечни производи.
Подолу се дадени три клучни придобивки од кефирот.
Го смирува цревниот систем
Храната богата со пробиотици, како кефирот, помага во одржување на деликатна рамнотежа на микробите во цревата, што може да ги намали дигестивните проблеми. Преглед на студии од 2020 година покажа дека потрошувачката на пробиотици може да ги намали симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест, како што се металоиди, гадење и абдоминална болка. Истражувачите ја припишуваат оваа придобивка на пробиотиците кои го зајакнуваат имунолошкиот одговор на телото со производство на масни киселини со краток синџир, како што е млечната киселина.
Ги зајакнува коските
Кефирот е богат со калциум и витамин К2, кои помагаат да се зајакнат коските и да се заштитат од фрактури. Како? Преглед на студии од 2018 година покажа дека витаминот К2 е клучен за формирање на нови коски и спречување на деградација на коските, ефекти кои можат значително да го намалат ризикот од фрактури.
Го ублажува стресот
Јадењето кефир како дел од урамнотежена исхрана може да помогне да се намали анксиозноста, според истражувањето објавено во списанието Molecular Psychiatry . Истражувањето вклучуваше студија во која волонтерите следеа дефиниран план за исхрана во период од четири недели. Групата за исхрана јадела храна погодна за цревата како кефир, јаболка и праз во периодот на експериментот. За разлика од нив, контролната група не ги променила драстично прехранбените навики.
Истражувачите откриле дека групата со диета доживеала краткорочни подобрувања во одговорот на стресот, додека контролната група не покажала такви резултати. Една можна причина за ова е здравата рамнотежа на цревните бактерии кои го поттикнуваат производството на хормони за добро чувство, вклучувајќи го и серотонин.