Дома Здравје Овој витамин ги ублажува симптомите на депресија

Овој витамин ги ублажува симптомите на депресија

229
0

На секое тело му е потребна вистинската количина на витамин Д за да функционира нормално – и физички и ментално – и има се повеќе докази кои го поврзуваат недостатокот на витамин Д со депресијата . Новата мета-анализа на 41 претходна студија сугерира дека земањето додатоци на витамин Д може да ги ублажи депресивните симптоми кај луѓето на кои веќе им е дијагностицирана депресија, отворајќи потенцијална алтернативна опција за третман.

Витаминот Д го контролира нивото на калциум и фосфат во телото и помага во регулирањето на различните функции во централниот нервен систем. Дополнително, претходните истражувања на животни сугерираат дека може дури и да придонесе за контрола на хемиската рамнотежа во мозокот, што може да ја објасни врската помеѓу витаминот Д и менталното здравје.

„Овие наоди ќе поттикнат нови клинички испитувања на високо ниво кај пациенти со депресија да фрлат повеќе светлина на можната улога на суплементацијата на витамин Д во лекувањето на депресијата“, вели Туомас Микола, д-р истражувач и главен автор.

Врската помеѓу депресијата и витаминот Д

Новата мета-анализа опфати вкупно 53.235 учесници од 41 студија, вклучувајќи ги оние со и без депресија, луѓе кои земаат додатоци на витамин Д и плацебо и луѓе со различни физички состојби. Иако употребените дози варираат, типичен додаток на витамин Д беше 50-100 микрограми дневно. Кај учесниците со депресија , беше откриено дека додатоците на витамин Д се поефикасни од плацебо во ублажувањето на симптомите на депресија.

Се покажа дека суплементите на витамин Д се најефективни при пократки рафали (под 12 недели), известуваат истражувачите. Сепак, кај здрави субјекти, плацебото имаше малку поголем ефект врз симптомите на депресија. „Нашите резултати сугерираат дека суплементацијата на витамин Д има корисни ефекти кај лицата со големо депресивно нарушување, како и кај оние со поблаги, клинички значајни депресивни симптоми“, пишуваат истражувачите во нивниот објавен труд.

Бидејќи депресијата сега е препознаена како водечка причина за инвалидитет ширум светот – што погодува повеќе од 280 милиони луѓе секоја година – и антидепресивите не се ефикасни за секого, итно е потребно да се истражат повеќе опции за третман.

Сепак, пред да се преземат ново истражување, податоците во моментов се недоволни за да докажат дека ниското ниво на витамин Д предизвикува депресија или дека суплементите се ефикасен третман. Иако оваа нова мета-анализа покажува врска, претходните истражувања не беа толку убедливи.

Ваквата мета-анализа е корисна за споредување на резултатите кај голем број луѓе, различните пристапи и фактори во секоја поединечна студија го отежнуваат извлекувањето општи заклучоци – иако се работи многу за да се поврзат информациите низ студиите како целина. .

Сепак, ќе биде потребен дополнителен статистички преглед преку студии на поголеми општи и клинички популации и со набљудување на различни количини на дози и различно времетраење на третманот. Авторот истакнува дека и покрај широкиот опсег на оваа мета-анализа, сигурноста на доказите останува ниска поради хетерогеноста на проучуваните популации и ризикот од пристрасност поврзана со големиот број студии.

Претходна објаваВитамин Е: Зошто е важен и како да го консумирате?
Следна објаваШто треба да знаете за пастите за избелување на забите?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име