Дома Здравје Овие 8 работи мора да ги направи секој кој е позитивен на...

Овие 8 работи мора да ги направи секој кој е позитивен на коронавирус или бил во близок контакт

862
0

Поради зголемениот број на нови случаи на Ковид-19, но и следењето на нивните контакти, од Наставниот институт за јавно здравје Др. Андрија Штампар се потсетува на упатствата како да се постапи во случај на болест или близок контакт со болно лице.

Првото нешто што тие го советуваат е да го известите избраниот лекар за семејна медицина, кој ќе даде упатства за изолација или отворено боледување доколку е потребно.

Доколку сте позитивни на коронавирус или имате близок контакт:

Останете дома и физички изолирајте се од вашето домаќинство.

Известете го вашиот избран лекар по телефон или е-пошта. Вашиот лекар ќе ви даде упатства за изолација и, доколку е потребно, отворете боледување.

Доколку сте вработени во системот на здравствена или социјална заштита (Домови за стари и изнемоштени лица и други институции), веднаш известете го вашиот работодавец или надлежниот тим COVID-19 на институцијата каде што работите, кој потоа ќе го контактира територијалниот епидемиолог за да процени потребата од понатамошно дејствување во рамките на колективот.

Изолацијата обично трае 10 дена , при што датумот на болеста е нула ден, а вториот ден од болеста е првиот ден на изолација. Ако сте развиле симптоми на, да речеме, 4 јануари 2022 година, изолацијата трае до 14 јануари 2022 година. 23:59. По 10 дена изолација, лицето не е заразно за околината и не треба повторно да се тестира за КОВИД-19 (со исклучок на тешки клинички форми на КОВИД-19 и пациенти со намален имунитет).

Изолацијата на болно лице може да се скрати ако лицето е асимптоматско или симптоматично со блага или умерена клиничка слика во следниве случаи.

Информирајте ги блиските контакти за вашата болест или прикажете им позитивен тест за КОВИД-19 и упатете им да се јават кај избраниот лекар за карантин (самоизолација). Условите за ослободување или скратување на карантинот (самоизолација) се опишани подолу.

Блиски контакти се сите лица со кои сте биле во контакт во рок од 48 часа пред да се појават првите симптоми на болеста (т.е. од земање брис доколку немате симптоми на болеста и тестот за брис е позитивен на САРС-КоВ -2) до моментот на вашето заминување во изолација.

Подгответе листа на блиски контакти во случај на вработени во системот на здравствена или социјална заштита, односно домови за стари и изнемоштени лица.

Лицата кои ќе завршат во изолација на седмиот ден, три дена по заминувањето, треба постојано и правилно да ја носат маската во контакт со други лица, да го ограничат контактот со лица со зголемен ризик од сериозна болест COVID-19 и да се придржуваат до другите епидемиолошки мерки.

Ако сте во близок контакт со лице со COVID-19 (лабораториски потврден SARS-CoV-2):

Останете дома и физички изолирајте се од вашето домаќинство.

Информирајте го вашиот избран лекар по телефон или е-пошта (на пр. ако телефонските линии се пренатрупани, ако е викенд и вашиот лекар не работи итн.).

Вашиот лекар ќе ги земе основните информации за лицето кое боледува од КОВИД 19, чијшто близок контакт сте го за да ги провери (со проверка на ИТ системот или директно контактирање со епидемиолог) и доколку е потребно, ќе ви отвори боледување.

Останете во карантин (самоизолација) 10 дена од последниот контакт со заболеното лице, каде денот кога сте биле последен контакт се брои како нула ден, а следниот ден е првиот ден од карантин (на пр. ако сте биле во контакт со лице 04.01 Во 2022 година карантинот трае до 14.01.2022 година, 23:59 часот, а на 15.01.2022 година продолжувате со вообичаените секојдневни активности (работа, училиште и сл.), под услов да не сте развиле какви било симптоми за време на карантинот (самоизолација).

Ако пациентот и контактите во заедничкото домаќинство се без можност за изолирање на пациентот (на пр. болно дете згрижено од родители), домашните контакти се предмет на карантин (самоизолација) во траење од 20 дена (10 дена заразност, плус 10 дена карантин ) од датумот на болеста на пациентот, под услов контактите да не развијат симптоми на болеста во тој период, што треба да го процени избраниот лекар од примарната здравствена заштита.

Извор: НЗЈЗ Др. Андрија Штампар

Претходна објаваCRP во дијагнозата на воспалителниот процес
Следна објаваСедум намирници кои содржат повеќе калциум од една чаша млеко

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име