ОВИЕ 3 МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ СЕ НАЈЛОШИ ЗА ЗДРАВЈЕТО, А ГИ ЈАДЕМЕ СЕКОЈ ДЕН: Ја уништуваат цревната флора и незабележливо не дебелеат
Секојдневно консумираме одредени млечни производи, а овие 3 можат да бидат многу опасни за нашето здравје
Млечните производи се богат извор на важни хранливи материи, како што се калциум и бактерии кои се многу корисни за правилно функционирање на варењето. Сепак, некои млечни производи немаат благотворно влијание врз нашиот организам, напротив, тие се многу штетни.
Диететичарката Дарија Русакова состави листа на ферментирани млечни производи кои можат да му наштетат на нашето здравје и кои треба да ги исфрлите од секојдневната исхрана.
- Млечни производи без маснотии
Иако повеќето ги земаат затоа што мислат дека се нискокалорични и здрави, млечните производи со малку маснотии се сè друго освен. Факт е дека во составот на ваквите јогурти се додава скроб за да се постигне потребната конзистентност, која е калорична како јаглехидратите. Проблемот е што „млекото“ со малку маснотии не го заситува организмот, туку напротив, го поттикнува апетитот со зголемување на нивото на шеќер во крвта. Млекото без маснотии го зголемува шеќерот во крвта
- Помасна павлака
Павлаката со содржина на маснотии од 25-30 проценти е една од најтешките намирници за варење, ја попречува работата на панкреасот и црниот дроб. Сепак, тоа не значи дека треба целосно да се откажете од оваа храна. За да избегнете дигестивни проблеми и ризик од развој на гастроинтестинални заболувања, доволно е само да го земете оној со помала содржина на маснотии – 10-15 проценти. - Јогурт со адитиви
Јогуртите со различни адитиви не се природно „млеко“, бидејќи содржат многу повеќе јаглехидрати од кој било друг ферментиран млечен производ. Поради неприродните адитиви и големото количество шеќер, што ја нарушува апсорпцијата на калциумот, тие припаѓаат на слатките, а не на млечните производи. Јогуртот со адитиви е полн со шеќер