Дома Health Овие пет митови за лековите можат сериозно да му наштетат на нашето...

Овие пет митови за лековите можат сериозно да му наштетат на нашето здравје!

284
0

Овие пет митови за лековите можат сериозно да му наштетат на нашето здравје!

Многумина од нас ги чуваат лековите на погрешно место, го игнорираат датумот на истекување и генерално мислат дека ги чуваат правилно, но тоа често не е така.
Кабинетите за домашни лекови на повеќето луѓе содржат некои аналгетици, лекови на рецепт и креми кои можат да помогнат при различни здравствени состојби. Сепак, многумина од нас ги чуваат лековите на погрешно место, го игнорираат рокот на употреба и генерално мислат дека ги чуваат правилно, но тоа често не е случај. Еве што треба да знаете кога се лековите во прашање:

МИТ 1: Тие припаѓаат во бањата

Многу бањи имаат орман за лекови, а иронијата е што тоа е всушност прилично лошо место за чување. Бањите можат да достигнат многу високи нивоа на влажност, што може да ја испита деградацијата на лекот и физичките или хемиските промени, вели за Превенција Мансур Кан, вонреден декан и професор по фармацевтски науки на Фармацевтскиот факултет во Тексас А&М, Ирма Лерма Рангел.

Имено, бањите можат да бидат премногу топли и премногу влажни. Затоа, подобро е да се чуваат на суво и темно место, што обично значи на собна температура од 20 до 25 Целзиусови степени и на релативна влажност помала од 60 проценти. Темните фиоки во комоди или полици во плакарот, заклучени ако имате деца, се во ред се додека просторијата не е топла или ладна.

  • Светлината предизвикува оксидација. Затоа во тие шишиња со килибарна боја најчесто гледате лекови – додава Кан.
Овие намирници и лекови никогаш не смеат да се мешаат, тоа може да доведе до нарушување на срцевиот ритам

МИТ 2: Во ред е да престанете да ги земате лековите кога ќе се чувствувате подобро

Освен ако не пишува „по потреба“, разговарајте со вашиот лекар пред да престанете, вели Кан.

Зошто? Престанувањето на лекот може повторно да ве разболи. На пример, ако не го земете целиот курс на антибиотици, инфекцијата може повторно да се разгори и да стане отпорна на антибиотикот, додава тој. Ако престанете да земате антидепресиви, ненадејното прекинување може да предизвика симптоми како гадење, проблеми со спиењето, анксиозност, па дури и самоубиствени мисли. Се разбира, лековите за хронични состојби како биполарно растројство и дијабетес треба да се земаат долгорочно, освен ако не разработите друг план за лекување со вашиот лекар.

Се разбира, ако вашата состојба се влоши поради лекови, разговарајте со вашиот лекар.

  • Доколку некој навистина има несакани ефекти кои не може да ги толерира, треба да разговара со својот фармацевт или лекар. Можеби имаат други опции, вели Кан.

МИТ 3: Во ред е да земате туѓи лекови ако ги заборавите вашите

Дури и ако имате ист или сличен здравствен проблем, не е безбедно да земате туѓ лек. Многу лекови го третираат истиот проблем, но се во различни класи, имаат различни несакани ефекти или потенцијал за алергиски реакции, вели Ли Кантрел, фармацевт и директор на Калифорнискиот систем за контрола на отрови.

Некои лекови се некомпатибилни со други или не треба да се земаат ако имате одредени состојби или ако сте бремени. На пример, некои лекови за крвен притисок се безбедни за земање додека сте бремени, но инхибиторите на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (ACE) и блокаторите на рецепторот на ангиотензин II може да бидат многу опасни за бебето во развој.

Слично на тоа, многу лекови кои ја третираат депресијата и анксиозноста работат поинаку, а нивното менување може да ги влоши вашите симптоми. И никогаш не давајте лекови за возрасни на дете, детските тела може да ги метаболизираат лековите поинаку од возрасните врз основа на киселоста на желудникот и големината на нивните органи. Исто така, постарите луѓе не реагираат на ист начин како помладите. Постарите лица може да бидат почувствителни и со поголема веројатност да доживеат сериозни несакани ефекти и интеракции со лекови. Со други зборови, најдобро е да се држите подалеку од туѓите домашни аптеки.

МИТ 4: Не треба строго да се држиме до датумите на истекување

Лековите се распаѓаат, слабеат, хемиски се менуваат со текот на времето, а во нив може да се развијат бактерии, велат од американската Администрација за храна и лекови.

Производителите треба да докажат дека лекот е безбеден до датумот на истекување, но тие не го тестираат по тој датум, вели Кан. А за некои датумот е многу важен.

  • Онаму каде што лековите се неопходни за нормално функционирање на вашето тело, навистина сакате да земете нешто во рокот на траење. „Никогаш не се плеткајте со истечен датум на нешто како лекови за тироидната жлезда или антибиотици“, вели Кантрел.


Додека повеќето задржуваат 90 отсто од својата моќ по истекот на рокот, лекот за тироидна жлезда левотироксин, на пример, мора да задржи 95 отсто од својата моќ за да биде ефективен, забележува Кан.

Исто така, бидете особено внимателни со капките за очи и уши.

  • Откако ќе ги отворите капките, може да се внесат организми со продолжено изложување. Очите и ушите се многу чувствителни на инфекции – додава тој.

МИТ 5: Децата не можат да отвораат лекови со посебна заштита

Мораме да ве разочараме, само некои шишиња потешко се отвораат, не значи дека децата нема да можат да ги отворат. Всушност, според извештајот на Safe Kids Worldwide (глобална непрофитна организација која работи на спречување на повреди кај децата), половина од детските труења вклучуваат пакување со специјална заштита на децата.

Се подразбира дека децата се исклучително способни кога размислуваат за нешто.

  • Имавме случаи кога децата џвакаа шишиња или капаци – вели Кантрел.

Затоа е најдобро да ги држите лековите подалеку од нивниот дофат, што значи дека се заклучени и надвор од патот. Во околу половина од случаите на труење со лекови без рецепт, детето се качило на стол, играчка или друг предмет за да дојде до него, според Safe Kids Worldwide. Не заборавајте да им кажете на бабите и дедовците да го чуваат лекот безбедно.

Претходна објава„Опасно“ куче фасцинирано од музика на харфа (ВИДЕО)
Следна објаваЛеб со маслинки

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име