Дома Здравје Ова се 5-те најздрави зачини на светот

Ова се 5-те најздрави зачини на светот

155
0

Заради нив се воделе војни, по нив биле именувани најпопуларните поп-групи, откриени се нови континенти и биле користени како платежно средство. Но, дури и пред да бидат користени како пари, зачините биле лекови – исцелители кои потекнуваат од првите светски цивилизации.

Неверојатните здравствени придобивки од зачините сè уште се откриваат. Од балансирање на шеќерот во крвта до зајакнување на силата на мозокот, па сè до помагање при слабеење, а еве пет зачини кои се едни од најздравите во светот.

Какао – за срцето и крвните садови

Луѓето кои редовно консумираат какао како топол напиток или го јадат во темно чоколадо, имаат многу подобри кардиоваскуларни резултати од оние кои не го консумираат. Исто така, жените кои јаделе една до две порции високо квалитетно чоколадо еднаш неделно, имале 32% помал ризик од развој на срцева слабост, а мажите кои јаделе приближно неколку коцки темно чоколадо неделно, имале 17% помал ризик од мозочен удар во споредба со оние кои не конзумирале чоколадо.

Какаото има и други здравствени придобивки, содржи полифеноли и флаваноли, антиинфламаторни соединенија кои помагаат во заштитата на срцето на многу начини. Какаото е богато со антиоксиданти и овој сладок зачин може да помогне во контролирање на болести поврзани со воспаление, како што се дијабетес и цироза на црниот дроб и дегенеративни мозочни болести како Алцхајмерова болест.

Цимет – за регулирање на шеќерот во крвта

Циметот е топол зачин кој им дава на слатките дополнителен вкус и може да помогне во контролата на шеќерот во крвта и да спречи дијабетес. Додавањето цимет во оброкот е подеднакво ефикасно како и лековите за дијабетес при стабилизирање на шеќерот во крвта, а неговото антиоксидативно дејство во крвта е зголемено за 13%, додека инсулинот се намалува за 20%. Цинамалдехид, активната состојка на циметот, делува како балансирач на шеќерот во крвта стимулирајќи ги рецепторите на инсулин врз клетките и дозволувајќи вишок шеќер да излезе од крвотокот.

Постојат и други здравствени придобивки од циметот, а тоа се: подобрува холестерол, спречува болести пренесени од храна, спречува Алцхајмерова болест и им помага на жените да третираат синдром на полицистични јајници.

Куркума – за зајакнување на мозокот

Исто така наречен шафран за сиромашните, поради неговата светло жолта боја, денес се нарекува златен зачин на животот. Традиционално се користи во индиско готвење, куркумата ги должи своите здравствени придобивки на активната состојка куркумин, моќен антиоксиданс кој има антиинфламаторно дејство на скоро сите клетки во телото, го зајакнува имунитетот и лечи многу болести.

Најновите истражувања покажуваат дека куркумата е ефикасен лек за мозочни заболувања. Луѓето изложени на ризик од когнитивно оштетување кои додадоа куркума во нивната диета покажаа значително подобрување на меморијата по само шест часа, а постарите луѓе кои јадеа храна богата со куркума се претставија подобро на стандардизирани ментални тестови и повеќе истражувања кои ја потврдуваат улогата на куркумин во превенцијата и третманот на Алцхајмерова болест.

Ѓумбир – за проблеми со стомакот

Ѓумбирот се користи илјадници години во кинеската медицина за ублажување на стомачни тегоби и помага при варење и служи како моќен мускулен релаксант, помагајќи да се намали болката при вежбање за дури 25%, како и да се заштити од надуеност.

Предностите на ѓумбирот се припишуваат на ѓумбироли, антиоксиданти кои имаат антиинфламаторно и антибактериско дејство, а ѓумбирот дополнително ги намалува симптомите на артритис, го подобрува холестеролот.

Чили – за согорување на маснотии

Чили има мноштво здравствени придобивки, од намалување на крвниот притисок до елиминирање на синузитис, а неодамнешните истражувања потврдуваат помош при слабеење. „Огнен“ капсаицин, главното соединение на чили, се покажа дека го забрзува метаболизмот и го намалува апетитот. Научниците ја испитуваат конверзијата на капсаицинот во целосно природен додаток против дебелеење.

Само 1 грам чили (приближно ½ лажичка) е доволен за да го намалите апетитот и да потрошите повеќе калории по оброкот, па затоа на секој што сака зачинета храна и се бори со вишок килограми, му се препорачува да додадете малку чили на оброкот.

Претходна објаваОткриваме список на храна што го елиминира заморот и ја враќа енергијата
Следна објаваДали треба да ги миете забите пред и по појадокот?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име