Дома Родители и деца Ова е најдобриот начин да се смири детскиот гнев…

Ова е најдобриот начин да се смири детскиот гнев…

1008
0

За да ве разбере детето, користете кратки фрази до три збора, а ако малечкото зборува, до пет. Биди актер, начинот на кој зборуваш е поважен од она што го кажуваш.

Двегодишните бесови се нормален дел од развојот, но оваа фаза сè уште ги збунува родителите. Во нивната непријатност се обидуваат да го смират со логични објаснувања и токму таму ја прават најголемата грешка.

„Детето не треба да се гледа како мала личност, туку како мало суштество кое родителите допрва треба да го цивилизираат и да го учат на пристојно однесување. Детскиот мозок е воден од емоции и инстинкти, а не од логично размислување, па логиката и убедувањето нема да го смират или утешат. За да се справите со бесот на децата, размислувајте како неандерталец!“, вели родителскиот д-р Харви Карп .

За да ве разбере детето, користете кратки фрази до три збора, а ако малечкото зборува, до пет. Биди актер. Како зборувате е поважно од она што го кажувате. Прилагодете го тонот, изразот на лицето и говорот на телото на емоциите на вашето дете.

Мавтајте со рацете, збрчкајте го челото. Бидете драматично ехо на она што детето го чувствува за да му покажете дека целосно го разбирате. Повторете ја истата фраза пет до 10 пати додека не го привлечете вниманието на детето. Само кога ќе се смири и ќе се фокусира на вашите зборови, вклучете логика и објаснете му зошто не може или мора да направи нешто.

Свртете ја вашата еволуција

Во трите години од животот, детето брзо скока низ достигнувањата на човековата еволуција, долги пет милиони години, и учи да зборува, да оди, да создава и решава проблеми. Затоа, за да го разберете вашето дете, направете еволутивен чекор назад.

За проблемите зборува преку изливи на гнев

Изливите на гнев кај децата најчесто се јавуваат како спонтана реакција на силни емоции. Предизвикувачи на бес може да бидат глад, замор, болка, емоционално преоптоварување, страв, возбуда, досада и стрес и недостаток на посакувано внимание.

Цврстите граници се одредуваат преку игра

Логиката и убедувањето, најчестото оружје што го користат современите родители, се целосно бесмислени кога мало дете вреска и вика. За да спречите детски бес, редовно разговарајте и играјте со вашето дете, поставете јасни правила и упатства и однесувајте се кон вашето дете со почит.

Децата подобро ги разбираат актерите

За да допрете до детето и да го запрете бесот, зборувајте енергично, страсно и динамично со многу гестикулации, големи насмевки, намуртени и гримаси, исто како што прават малите.

Повторувањето привлекува внимание

За да го привлечете вниманието на детето, повторете ги неговите зборови неколку пати. Кога ќе ве погледне, тоа е знак дека сте на вистинскиот пат и дека детето почнува да слуша и размислува. Тогаш е време да користите логика и аргументи.

Претходна објаваДали често ги „кршите“ прстите? Се чини дека можеби го имате овој проблем…
Следна објаваСекој ден јадеме повеќе од 900 парчиња пластика, предупредуваат експертите на последиците

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име