Дома Health Ова е знак дека имате гихт

Ова е знак дека имате гихт

703
0

Ова е знак дека имате гихт

Акутните напади на гихт се карактеризираат со силни напади на болка во зафатениот зглоб придружени со топлина, оток и црвенило

Гихтот е форма на воспалителен артритис кој се развива кај некои луѓе кои имаат високо ниво на урична киселина во крвта. Гихтот започнува со покачени нивоа на урична киселина во крвта, кои на почетокот не предизвикуваат симптоми, но во оваа фаза се формираат кристали во зглобот. Црвенилото, отокот или болката во зглобовите обично се првите јасни и болни симптоми на гихт.

Како се развива гихт?
Гихтот е резултат на вишокот на урична киселина во телото – хиперурикемија. Уричната киселина е производ на распаѓање на пурините, кои се дел од многу намирници што ги јадеме. Уричната киселина се транспортира преку крвта до бубрезите и се елиминира во урината. Но, кога бубрезите не можат ефикасно да го обработат, се акумулира и овие соединенија се кристализираат во зглобовите.

Ова може да предизвика напади на болен артритис, камења во бубрезите и блокирање на бубрежните канали од кристали на урична киселина, што доведува до откажување на бубрезите. Гихтот е една од најчесто забележаните медицински болести низ историјата, наречена и „болест на кралевите“, бидејќи тие можеле само да се прејадуваат и да консумираат храна богата со пурини.

Започнува со болка
Акутните напади на гихт се карактеризираат со брзи напади на болка во зафатениот зглоб проследени со топлина, оток, црвенило и изразена осетливост. Малиот зглоб во основата на палецот е најчестото место на напад. Други зглобови кои можат да бидат зафатени се зглобовите, колената, глуждовите, прстите и лактите.

Кај некои луѓе, акутната болка е толку интензивна што дури и ќебето што го допира палецот предизвикува силна болка. Овие болни напади обично поминуваат во рок од неколку часа до денови, со или без лекови. Во ретки случаи, нападот може да трае со недели. Повеќето луѓе со гихт ќе доживеат повторени напади со текот на годините.

На кого влијае гихтот?
Почест е кај мажите отколку кај жените, а шансите за развој на оваа болест се зголемуваат со возраста. Кај жените, нападите на гихт обично се јавуваат по менопаузата, состојба позната како хиперурикемија. Сепак, само мал дел од луѓето со хиперурикемија всушност ќе развијат гихт. Ако вашите родители имаат гихт, тогаш имате 20 проценти шанси да го развиете.

Ризик фактори
Дебелината, прекумерното зголемување на телесната тежина, особено на млада возраст, внес на алкохол, високиот крвен притисок , дијабетесот и абнормалната функција на бубрезите се меѓу факторите на ризик за развој на гихт. Одредени лекови и болести, исто така, може да предизвикаат покачени нивоа на урична киселина. Исто така, зголемена е преваленцата на ненормално ниски нивоа на тироидни хормони (хипотироидизам) кај пациенти со гихт.

Како се манифестира
Зглобот на палецот е најчестото место на акутен напад на гихт. Овие напади може да се повторат доколку гихтот не се лекува. Посетете лекар дури и ако болката помине. Со текот на времето, тие можат да ги оштетат зглобовите, тетивите и другите ткива.

Луѓето можат да развијат гихт во зглобовите на прстите, колената и лактите.

Дијагностицирање гихт
Семејната историја на болеста е важна за поставување на дијагнозата, бидејќи лицето има поголема веројатност да развие гихт ако некој од семејството ја имал оваа болест. Ризик се и срцевите заболувања, високиот холестерол и дијабетесот. Исхраната богата со месо, газирани пијалоци, алкохол и дебелина, исто така, може да биде предуслов за развој на гихт .

Најсигурен тест за гихт е откривање на кристали на урична киселина во зглобната течност добиена со аспирација на зглобот. Оваа вообичаена процедура се изведува под локална локална анестезија со цедење течност од воспалениот зглоб.

Откако ќе се добие зглобната течност, се анализира за кристали на урична киселина и инфекција. И вашиот лекар може да ги провери и нивоата на урична киселина во крвта.

Како се спречуваат нападите на гихт?
Одржувањето доволен внес на течности помага во спречување на акутни напади на гихт и го намалува ризикот од формирање на камења. Познато е дека алкохолот има диуретично дејство што може да придонесе за дехидрација и да предизвика акутни напади на гихт. Алкохолот исто така може да влијае на метаболизмот на урична киселина и да предизвика хиперурикемија . Предизвикува гихт со забавување на излачувањето на урична киселина од бубрезите и предизвикува дехидрација, што доведува до таложење на кристали во зглобовите.

3 народни лекови за гихт


Превенција преку промени во исхраната
Промените во исхраната можат да помогнат во намалувањето на нивото на урична киселина во крвта. Бидејќи телото ги претвора пурините во урична киселина, треба да се избегнува храна богата со овие органски соединенија. Храната богата со пурини вклучува школки и отпадоци. Истражувачите заклучија дека консумирањето месо или морска храна го зголемува ризикот од напади на гихт, додека потрошувачката на млеко се чини дека го намалува овој ризик . Губењето тежина може да биде корисно за намалување на ризикот од повторливи напади на гихт.

Третман со лекови
Одредени лекови ја намалуваат болката и воспалението при нападите на гихт, како што се антиинфламаторните лекови (ибупрофен и напроксен), колхицинот и кортикостероидите. Други лекови (алопуринол, фебуксат, лесинурад и пробенецид) го намалуваат нивото на урична киселина во крвта и го спречуваат таложењето на урична киселина во зглобовите (гихт артритис), бубрезите (камењата) и ткивата, помагајќи да се спречат понатамошни напади и компликации.

Во текот на истражувањето
Активни истражувања се во тек во различни области поврзани со гихт и хиперурикемија. Се развиваат нови лекови кои може да бидат поразновидни и побезбедни во лекувањето на покачени нивоа на урична киселина кај пациенти со хроничен гихт.

Претходна објаваПсихолог: Ова се карактеристики кои ги имаат сите добри родители
Следна објаваЗошто младиот кромид е добар за луѓето со дијабетес?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име