Оваа ХРАНА е одговорна за појавата на целулитот
Целулитот е нормална и природна појава, но на некои жени тој исклучително им пречи, па прибегнуваат кон различни решенија. Доколку сакате да ја намалите видливоста на целулитот, неопходно е да се откажете од некои намери.
Белиот леб е извор на натриум. Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), белиот леб е меѓу првите 10 диететски извори на натриум.
Ако јадете бел леб, целиот тој натриум добива „целулит партнери“ – рафинирани јаглехидрати. За да ги намалите шансите да добиете целулит и да се здебелите, консумирајте леб од цели зрна.
Полномасната млечна храна како сладолед е богат извор на калории и заситени масти. Истражувањата покажаа дека само еден оброк богат со масти го оштетил васкуларниот систем.
Прекумерното консумирање сладолед и други задоволства со многу маснотии ќе создаде дополнителен притисок во вашите крвни садови, што ќе доведе до поизразена појава на целулит. Крофните и колачите се полни со масти, рафинирани јаглехидрати и натриум, кои за жал го прават совршениот „рецепт“ за целулит.
Не само што пицата е богата со калории и заситени масти, таа е и богата со натриум. Негативно делуваат и сирењето моцарела, сосот од маринара и сушените месни производи.
Така, натриумот предизвикува вашето тело да започне да задржува течност. Кога течноста се акумулира во крвните садови, масните клетки на целулитот стануваат повидливи. Поради оваа причина, најдобро е да си направите сопствена пица користејќи храна со малку натриум и додатоци од зеленчук.