Дома Health ОВАА БОЛЕСТ ЗАПОЧНУВА ВО РАНОТО ДЕТСТВО! Сè за астмата, хроничното воспаление на...

ОВАА БОЛЕСТ ЗАПОЧНУВА ВО РАНОТО ДЕТСТВО! Сè за астмата, хроничното воспаление на дишните патишта!

235
0

ОВАА БОЛЕСТ ЗАПОЧНУВА ВО РАНОТО ДЕТСТВО! Сè за астмата, хроничното воспаление на дишните патишта!

Причините за астма не се целосно разбрани. Болеста има тенденција да се јавува во семејства, што значи дека имате поголема веројатност да развиете астма ако некој од вашето семејство веќе ја има. Децата со егзема или алергии на храна исто така имаат поголема веројатност да ја развијат болеста од другите деца …

Астмата е хронично воспаление на дишните патишта што предизвикува нивна зголемена чувствителност на надворешни влијанија – надразнувачи. Тие предизвикуваат стеснување на дишните патишта, предизвикувајќи отежнато дишење, кашлање и отежнато дишење. Оваа болест понекогаш е придружена со напади кои бараат итна медицинска помош и може да бидат потенцијално фатални. За среќа, астмата најчесто ефикасно се контролира – олимписките спортисти, познатите лидери, познати личности и обичните луѓе живеат успешен и активен живот со астма.


Генетика и предизвикувачи
Причините за астма не се целосно разбрани. Болеста има тенденција да се јавува во семејства, што значи дека имате поголема веројатност да развиете астма ако некој од вашето семејство веќе ја има. Децата со егзема или алергии на храна исто така имаат поголема веројатност да ја развијат болеста од другите деца.

Оваа болест е многу честа и може да се појави на која било возраст, иако околу половина од сите луѓе со астма ги имаат првите симптоми на возраст од 10 години, а многу деца со астма го имаат првиот напад пред 6-тата година. Околу еден од десет луѓе кои живеат во развиените земји ќе развијат астма во одреден момент од нивниот живот.

Симптоми
Симптомите обично доаѓаат и си одат, а секој човек има добри и лоши денови или подолги временски периоди со и без болеста. Проблеми со дишењето често се јавуваат за време на вежбање или во текот на ноќта, додека нападите се случуваат кога симптомите често стануваат изразени одеднаш, многу ненадејно. За време на напад, едно лице има повеќе проблеми со дишењето.
Исто така, можно е да се навикнете на непријатностите што ги носи оваа болест и да не сфатите дека протокот на воздухот е нарушен и дека тоа би можело да се подобри со лекување. Кога астмата е под контрола, дишните патишта се чисти и воздухот лесно тече внатре и надвор.

Спас во пумпите
Сè уште не постои единствен лек за астма. Во терапијата се користат повеќе видови лекови, меѓу кои и пумпи. Тие се всушност еден од начините на пакување и администрирање на лекот за лекување на респираторни заболувања, кои постојат и во други форми – сируп, таблети, раствор за инхалација. Често се користат пумпи затоа што лекот стигнува точно онаму каде што треба, во белите дробови и дозволува неговите ефекти да се постигнат со помала доза и побрзо од, на пример, таблета.

Постојат неколку видови пумпи. За да се одржи сегашната состојба, кога астмата е контролирана, лекарот може да препише таков што содржи инхалиран кортикостероид и бронходилататор со долго дејство или оној што содржи само бронходилататор. Има и пумпи кои содржат само кортикостероиди.

4 симптоми на напади на астма кои секој треба да ги знае


Многу е важно редовно да се зема пропишаната терапија како што ви препишал пулмологот. Самоиницијативната промена на терапијата или целосно прекинување на истата без консултација со лекар може да доведе до нагло влошување на состојбата и непотребно да ве изложи на опасност. Вреди да се напомене дека количината на кортикостероид што се администрира преку пумпите е релативно мала, многу помала од количината на системски кортикостероид што се дава во една инјекција за да се смират симптомите кога ќе се појави тежок напад.

Мерки за превенција
За да спречите симптоми, прво обидете се да откриете што ја предизвикува вашата астма. Вообичаени предизвикувачи може да вклучуваат чад од тутун, ладен воздух и вежбање.

Треба да бидете строги со пушачите, да не дозволувате чад од тутун во вашиот дом и други места каде што поминувате време. Изложеноста на чад ја влошува астмата кај повеќето луѓе.
Ладниот воздух полесно предизвикува симптоми, а во овој случај помагаат повисоки дози на антиинфламаторни лекови.
Вежбањето е важно за здравјето и не треба да се обесхрабрува бидејќи симптомите за време или по вежбањето обично може да се спречат со добри лекови.
Спиењето на грб го зголемува притисокот врз градите, што може да биде непријатно и може да предизвика симптоми. Можете да го спречите тоа со едноставно добивање на душек од мемори пена.
Некои алергени може да се избегнат. На пример, ако сте алергични на коњи или мачки, треба да се држите настрана од нив. Потешко е да се избегнат други алергени и еколошки предизвикувачи, како што се грини од домашна прашина, полен и загадување на воздухот

Претходна објаваКАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ПСИХОПАТИ И СОЦИОПАТИ? Важни индикатори и предупредувачки знаци!
Следна објаваМедот од ова растение се смета за еден од најздравите природни лекови, задолжително пробајте го

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име