Дома Life Објавено кои се најголемите потрошувачи на шеќер во Европа: Каде сме ние?

Објавено кои се најголемите потрошувачи на шеќер во Европа: Каде сме ние?

160
0

Објавено кои се најголемите потрошувачи на шеќер во Европа: Каде сме ние?

Веб-страницата „Landgeist“ објави анализа на потрошувачката на шеќер во Европа врз основа на податоците од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Резултатите се изразени во килограми по глава на жител и вклучуваат не само суров шеќер, туку и шеќер во производите што го содржат.

Европејците и северноамериканците се едни од најголемите потрошувачи на шеќер во светот. Најголема потрошувачка на шеќер има во Западна и Централна Европа.

Според мапата, најголем потрошувач на шеќер е Белгија (48,3 килограми шеќер по глава на жител, што е и една од најголемите конзумации на оваа храна во целиот свет.

По Полска следат 45,7, Малта 43,8 и Данска со 40,4 килограми потрошен шеќер по глава на жител.

Најмалку шеќер јадат жителите на Луксембург – 10,8 килограми, а потоа следат жителите на Кипар со 17,6 килограми по глава на жител.

Босна и Херцеговина е на трето место по најниска потрошувачка – 18,3 килограми потрошен шеќер по глава на жител . Албанија со 18,6 кг, Словенија 19,4 кг и Летонија 19,9 кг имаат потрошувачка на шеќер по жител под 20 кг.

Кога станува збор за нашиот регион, ние Македонците јадеме 36,7 килограми шеќер годишно, а потоа следат Хрватите со 33,8 килограми шеќер по глава на жител. Жителите на Србија во регионот јадат 22,4 килограми, а Црногорците 21,2 килограми шеќер.

Претходна објаваНеделен хороскоп за 10-16 април: Ова е недела во која Венера носи љубов, убавина и просперитет. За ова особено ќе придонесе тројката со Плутон
Следна објаваРецепт за крцкави Грчки бисквити со путер

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име