Дома Health Обрнете внимание: Овие три симптоми се појавуваат еден месец пред срцевиот удар

Обрнете внимание: Овие три симптоми се појавуваат еден месец пред срцевиот удар

845
0

Обрнете внимание: Овие три симптоми се појавуваат еден месец пред срцевиот удар

Еден месец пред смртоносниот срцев удар се појавуваат три симптоми, покажуваат резултатите од истражувањето објавени во „The Lancet Public Health“. Имено, предупредувачките знаци остануваат незабележани кај секој шести смртен случај од срцев удар во Англија.

Може да се предвиди срцев удар со поблаги симптоми
Срцевиот удар е состојба која бара итна медицинска помош и брза реакција за да се ограничи нивото на оштетување што може да се направи на срцевиот мускул. За жал, некои срцеви удари имаат посуптилни симптоми и затоа може да се предвидат. Студијата објавена во The Lancet Public Health покажува дека ова се случува со катастрофална фреквенција во ОК, при што одредени симптоми се занемаруваат еден месец пред смртта од срцев удар.


Во оваа студија, учествувале 446.744 пациенти кои биле хоспитализирани поради срцев удар помеѓу 2006 и 2010 година, како и историјата на хоспитализација на сите 135.950 смртни случаи од срцев удар. Записите содржеа информации за тоа дали пациентите кои починале од срцев удар биле примени во болница во последните четири недели и, доколку е така, дали знаците на срцев удар биле забележани како главна причина за прием (примарна дијагноза), дополнително до главната причина (секундарна дијагноза), или воопшто не е евидентирана.

Од 135.950 пациенти кои починале од срцев удар, околу половина починале без да бидат примени во болница во претходните четири недели, а околу половина починале во рок од четири недели откако биле примени во болница. Утврдено е дека претходниот месец биле хоспитализирани 21.677 или секој шести пациент кој починал од срцев удар, но симптомите на срцев удар не биле споменати во нивната болничка евиденција.

Несвестица, отежнато дишење и болка во градите најавуваат срцев удар еден месец порано.

Главните симптоми на срцев удар се:

  • непријатен притисок или чувство на ситост во градите
  • болка во средината на градниот кош која трае подолго од неколку минути и се доживува како стегање
  • ширење болка во рамената, рацете и вратот
  • заматен вид (нагло затемнување на видот) и несвестица
  • чувство на гадење и отежнато дишење

Авторите на студијата изјавиле дека има одредени симптоми, како што се несвестица, отежнато дишење и болка во градите, кои биле евидентни еден месец пред смртта кај некои од овие пациенти, но лекарите можеби не биле свесни за фактот дека токму овие знаци сигнализираше претстојна смрт.

Овие резултати покажуваат дека можните знаци на претстојниот фатален срцев удар можеби биле пропуштени. Истражувачите, исто така, откриле дека од сите пациенти примени со срцев удар, оние чиј мозочен удар бил евидентиран како секундарен на основната состојба имале два до три пати поголеми шанси да умрат отколку пациентите чии записи го наведуваат срцевиот удар како основна состојба.

Претходна објаваКОГА Е ИДЕАЛНО ВРЕМЕ ЗА СЕКОЈ ОБРОК ВО ДЕНОТ? Јадете на четири часа и бидете фит
Следна објаваДали знаете кој дел од денот е најстресен?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име