Дома Здравје Не се сите мигрени исти, еве како да ги разликувате

Не се сите мигрени исти, еве како да ги разликувате

646
0

Симптомите и сериозноста на мигрената може да варираат во зависност од видот, па затоа често погрешно се дијагностицира како минлива главоболка.

Нарушувањето на мигрената не е симптом на нешто, туку невролошка болест која се карактеризира со повторливи главоболки и симптоми како што се гадење, повраќање и чувствителност на светлина и звук. Таа е трета најчеста болест во светот, а погодува дури 12 отсто од светската популација.

Епизодите на мигрена може да резултираат со тешки, изнемоштени главоболки, но тие се повеќе од обична главоболка. Мигрената е предизвикана од премногу реактивен и чувствителен нервен систем, кој може да биде генетски, предизвикан од надворешни фактори или комбинација од двата фактори.

Јан Луис Брандес, невролог и член на одборот на Националната фондација за главоболка, вели за Allure дека луѓето мора да исполнуваат најмалку два од овие критериуми за воопшто да им се дијагностицира мигрена: болка која е само на едната страна од главата, пулсирачка и умерена, до силна главоболка, ја влошува рутинската активност (на пр. свиткување).

Луѓето исто така мора да имаат една од четирите поврзани особини: гадење, повраќање, чувствителност на светлина или чувствителност на звук.

Иако дијагнозата на мигрена бара одредени симптоми, луѓето може да ја доживеат мигрената поинаку. Еве ги сите типови на мигрена и како да ги разликувате.

Епизодна мигрена

Оваа мигрена се карактеризира со помалку од 15 главоболки месечно и е најчеста форма. Ако некое лице има повеќе од 15 од нив месечно, тоа е веќе хронична мигрена и вашиот лекар може да препише еден или повеќе превентивни лекови кои треба да се земаат дневно.

Мигрена со аура

Овој тип се јавува кај секој четврти пациент и вклучува визуелни или сензорни нарушувања кои обично се јавуваат непосредно пред главоболка. Тие обично траат околу десет минути, но може да траат и до еден час и вклучуваат трнење во лицето, рацете или нозете, со тешкотии при користење на јазикот. Ретко, луѓето може да ги имаат овие симптоми без придружна главоболка, но ако таа трае подолго од 60 минути, тоа сепак може да биде симптом на друга дијагноза.

Менструална мигрена

Како што сугерира името, тој е поврзан со менструалниот циклус на жената и обично се јавува во рок од неколку дена пред или по менструацијата.

Очна мигрена

Станува збор за напад кој обично го зафаќа едното око, каде што може да се појават неограничен број на визуелни нарушувања до еден час. Тоа може да се случи, но не мора, со главоболка. Започнува со еден вид дамка во централното видно поле и почнува да се шири и да добива изглед на калеидоскоп.

Вестибуларна мигрена

Овој тип може да вклучува и не мора да биде главоболка, која влијае на рамнотежата на една личност, предизвикува вртоглавица, притисок во ушите или тинитус. Имитира две други вообичаени нарушувања на рамнотежата: бенигно пароксизмално позиционно вртоглавица и Мениерова болест.

Хемиплегична мигрена

Луѓето со хемиплегична мигрена чувствуваат моторна слабост. За разлика од другите подвидови, тоа е наследна болест која се карактеризира со моторна слабост на екстремитетите.

Абдоминална мигрена

Тоа е нарушување кое најмногу се забележува кај децата, повторливи напади на абдоминална болка со гадење и повраќање, но со или без главоболка. Околу два проценти од децата можат да имаат ваков тип на мигрена и повеќето ќе развијат класична мигрена подоцна во животот.

Претходна објаваРазвивањето на издржливост е клучна ставка за личен развој
Следна објаваРецепт: Лепињи со маслиново масло

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име