Дома Life Не е заедничкиот тоалет: Знаете ли каде е најголемиот расадник за БАКТЕРИИ...

Не е заедничкиот тоалет: Знаете ли каде е најголемиот расадник за БАКТЕРИИ на вашето работно место?

358
0

Не е заедничкиот тоалет: Знаете ли каде е најголемиот расадник за БАКТЕРИИ на вашето работно место?
Нема шанси да не го допирате неколку пати на ден.

Кога станува збор за заеднички и деловни простории, повеќето луѓе мислат дека тоалетите се дефинитивно највалкани.

Веднаш ќе ви кажеме дека повеќето луѓе грешат.

Секако, тоалетот не е најчистата просторија во која ќе влезете, колку и да е одржуван, но не е ни највалкан. Особено не во заеднички бизнис.

Според истражувањето на 4.800 примероци од канцелариите спроведено од компанијата Kimberly-Clark Professional, највалканото место во канцелариите и компаниите е славината во заедничката кујна.

Истражувањето опфати компании, адвокатски фирми, осигурителни компании, здравствени компании, центри за повици и производствени капацитети.

Мала земја во Европа во која луѓето најмалку работат, а живеат најдолго


Научниците со помош на уред кој го мери АТП, молекула која може да се најде во сите животински, растителни, бактериски, габични и мувла клетки, утврдиле дека многу канцелариски површини се толку валкани што можат да го загрозат здравјето на вработените.

Остатоците од храна и другите органски материјали содржат големи количини на АТП, а ако уредот чита повеќе од 100 АТП единици, тоа значи дека површината треба да се исчисти. Површините со повеќе од 300 единици АТП се „официјално“ валкани и треба темелно чистење.
Истражувачите откриле повеќе од 300 единици АТП на рачките на славините во дури 75% од канцелариите, а многу високи нивоа на АТП биле пронајдени на вратите на микробрановите печки во 48% од канцелариите. Рачките на вратите на фрижидерот, тастатурите и копчињата на кафематите или машините за храна се исто така меѓу највалканите места во канцеларијата.
„Сите сме свесни дека чистотата на заедничките простории, како што е тоалетот, е исклучително важна, но многу често ги занемаруваме заедничките простории како што се оние за ручек, кујните или салите за состаноци, каде што има многу повеќе бактерии и габи“ заклучокот е консултант на Чарлс Герб, професор на Универзитетот во Аризона.

Претходна објаваДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА ПОНЕДЕЛНИК 13 ФЕВРУАРИ! Овенот ќе добие изјава за љубов, бизнисот цвета за Стрелците
Следна објаваОвој алкохолен пијалок најмалку го оштетува црниот дроб

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име