Дома Health Нервозни Црева – Раздразливо дебело црево

Нервозни Црева – Раздразливо дебело црево

538
0

Нервозни Црева – Раздразливо дебело црево

Синдром на нервозно дебело црево , познат и како синдром на нервозно дебело црево (IBS), е хронична состојба која се карактеризира со абдоминална болка и неправилни движења на дебелото црево. Овој синдром е најчеста болест на дигестивниот систем.

Сепак, важно е да се разликува дијагнозата на синдром на нервозно дебело црево од другите состојби кои исто така предизвикуваат абдоминална болка и промени во движењето на дебелото црево.

Постојат бројни теории за причините за оваа состојба, но ниту една теорија не е целосно разјаснета. Една теорија сугерира дека синдромот е предизвикан од зголемени, абнормални контракции на дебелото и тенкото црево, кои предизвикуваат грчеви во стомакот.

Затоа за овој синдром често се користи синонимот „спастично дебело црево“. Сепак, нарушувањето на интестиналниот мотилитет не ја објаснува клиничката слика кај сите пациенти и не е јасно дали тоа е само еден од симптомите на овој синдром или неговата главна причина.

Луѓето кои страдаат од синдром на нервозно дебело црево (IBS) често страдаат од зголемена психолошка напнатост и стрес . Познато е дека напнатоста и стресот можат да предизвикаат дигестивни проблеми, но тешко е да се каже дека тие се причина.

Нетолеранција кон одредени видови храна како предизвикувач на IBS

Нетолеранцијата кон одредена храна често е придружена со „нервозно црево“, што може да значи дека алергиите се причина за овој синдром. Одредени намирници, како што се млечните производи (лактоза) и мешунките, може да ги влошат симптомите на синдромот на нервозно дебело црево.

Болка во долниот дел на ногата

Најрационален пристап во случај на сомневање за нетолеранција е таканаречената „елиминациска диета“, која систематски исклучува одредена група на храна од исхраната.

Многу истражувачи веруваат дека кај луѓето со синдром на нервозно дебело црево, тоа е зголемена чувствителност на цревата на нормална невролошка инервација. Синдромот на нервозно дебело црево се јавува најчесто кај помладите луѓе и двапати почесто се дијагностицира кај жените.

Симптоми

Симптомите на синдромот на нервозно дебело црево вклучуваат абдоминална болка (најчесто грчеви со променлив интензитет), наизменична дијареа и запек, чести, меки, ретки, лигави и оскудни столици, запек што трае неколку дена или недели, чувство на недоволно празнење на црева, надуеност, подригнување, зголемени гасови, рано чувство на ситост после јадење, металоиди и гадење.

Како да се дијагностицира синдром на нервозно дебело црево

Дијагнозата на синдромот на нервозно дебело црево се заснова на детална медицинска историја, физички преглед, лабораториски тестови и ендоскопски прегледи. Гастроентеролог е специјалист кој се занимава со дијагноза и третман на овој синдром.

Физичкиот преглед обично не открива никакви абнормалности кај пациенти со синдром на нервозно дебело црево. Сепак, пациентот мора да се подложи на лабораториски тестови, вклучувајќи тестови на крвта и тестови за присуство на бактерии во столицата.

Ендоскопските прегледи, како што се сигмоидоскопија и колоноскопија, можат да помогнат да се исклучат други болести на цревата, како што се воспалителна болест на цревата, рак на дебелото црево и дивертикулоза.

Претходна објаваБолка во долниот дел на ногата
Следна објаваВоспаление на простатата – сè што треба да знаете

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име