НЕЗАМЕНЛИВ ДЕСЕРТ: БАЈАДЕРА ГОТОВА ЗА 20 МИНУТИ
Незаменлив десерт за секоја трпеза, кој се подготвува прилично едноставно и брзо, без рерна, без миксер и за само 20-тина минути!
Состојки:
9 супени лажици вода
200g шеќер
150g мелени ореви, бадеми или лешници
250g мелен бисквит
170g путер
100g чоколадо за готвење
малку рум
Глазура:
100g чоколадо за готвење
малку масло
Подготовка:
- Во тенџерето се додаваат вода и шеќер и се загреваат на тивок оган додека шеќерот целосно не се раствори.
- Додадете путер, тргнете го од оган и мешајте додека не се растопи.
- Кога целосно ќе се растопи путерот, се додаваат оревите и бисквитите и се меша додека не се добие погуста, еднолична маса.
- Добиената маса поделете ја на два еднакви дела.
- Чоколадото се топи на пареа и се меша во првиот дел од масата, а во вториот се става малку рум.
- На плехот ставете мрсна хартија за печење и првиот дел од масата (со чоколадо) префрлете го и со раце обликувајте квадрат, а со нож измазнете го горниот дел и рабовите.
- На истиот начин ставете уште една маса и направете го истото.
- Остатокот од чоколадото растопете го на пареа, додадете малку масло и прелијте го врз бајадерата.
- Бајадерата се остава во фрижидер да се стегне, па следниот ден се сече на коцки со големина по желба