Дома Здравје Неврохирург открива четири намирници кои придонесуваат за здравјето на мозокот

Неврохирург открива четири намирници кои придонесуваат за здравјето на мозокот

415
0

Неврохирург открива четири намирници кои придонесуваат за здравјето на мозокот

ЗДРАВЈЕТО на мозокот е основата на нашата севкупна благосостојба бидејќи влијае на меморијата, концентрацијата, расположението, па дури и на способноста за учење нови вештини. Како што старееме, природно е когнитивната функција да се менува, но исхраната може да игра значајна улога во поддршката на здравјето на мозокот на која било возраст. Истражувањата покажуваат дека одредена храна богата со хранливи материи, често наречена суперхрана, може да му помогне на мозокот да го забави стареењето.

Неврохирургот д-р Брајан Хофлингер неодамна сподели на TikTok четири намирници кои им ги препорачува на своите пациенти да го подобрат здравјето на мозокот преку диета. Еве што беше меѓу неговите омилени.

  1. Темно зелен лиснат зеленчук

Многу видови зелен зеленчук се богати со витамин К, кој е поврзан со подобрување на меморијата и когнитивните функции.

„Спанаќот, кељот и брокулата се одлични извори на витамин К и фолна киселина“, вели д-р Хофлингер.

  1. Риба

Рибата, особено масната риба како лососот, пастрмката, сардината и скушата, е една од најдобрите намирници за здравјето на мозокот благодарение на високата содржина на омега-3 масни киселини.

„Туната и лососот ми се едни од омилените бидејќи се богати со омега-3 масни киселини и содржат здрави заситени масти кои се одлични за вашиот мозок“, додава неврохирургот.

  1. Јаткасти плодови

Јаткастите плодови содржат здрави масти кои се неопходни за здравјето на мозокот. На пример, оревите се богати со АЛА (алфа-линоленска киселина), омега-3 масни киселини од растително потекло кои ја поддржуваат структурата на мозочните клетки и го намалуваат воспалението.

Јаткастите плодови се одличен извор на протеини и здрави масти, особено оревите и ф’стаците“, истакнува д-р Хофлингер.

  1. Бобинки

Бобинки содржат антиоксиданси како што се антоцијани и флавоноиди кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес и воспалението. Оксидативниот стрес може да предизвика оштетување на мозочните клетки, но антиоксидансите во бобинките ги штитат клетките, особено во делови од мозокот поврзани со меморијата и учењето.

“Секоја свежа бобинка е полна со антиоксиданси и е одлична за вашиот мозок. Исто така, бобинките се корисни за подобрување на меморијата”, заклучил неврохирургот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име