Дома Health На ЈАЗИКОТ можете да видите дали страдате од…

На ЈАЗИКОТ можете да видите дали страдате од…

372
0

На ЈАЗИКОТ можете да видите дали страдате од…

Бојата на јазикот може да открие многу за здравјето.

Високото ниво на холестерол предизвикува бројни компликации со текот на времето, но симптомите се непостоечки кај голем број пациенти.

Меѓутоа, ако не се лекува, може да предизвика таложење на наслаги во артериите. Ова може да доведе до дополнителни компликации како што се стагнација на крв или стагнација на протокот на крв, што влијае на бојата на јазикот.

Минатата година медицинското списание „Frontiers in Medicine“ предупреди дека темно виолетовиот јазик укажува на стагнација на крв.

„Знаците на застој на крвта кои се поврзани со срцето вклучуваат синкави или темноцрвени усни, тахикардија, убодување и стегање во градите. Врвот на јазикот има виолетово-синкава боја или може да се дамки на стагнација на крв на врвот. Сублингвалните вени се темни или искривени и дебели“, тврди докторот Ли Гуанг Јун и објаснува дека стазата на крвта е симптом на висок холестерол.

Во повеќето случаи кога јазикот станал виолетова, крвта не циркулира правилно. Поконкретно, може да укаже дека крвта не успева да достави доволно кислород до ткивата на телото.

Сепак, тоа исто така може да сигнализира дека крвта осиромашена со кислород – која е темно црвена за разлика од светло црвената – циркулира низ артериите.

Виолетова боја на јазикот може да укаже и на цијаноза, што е последица на намалена концентрација на кислород во периферната крв, т.е. кога количината на намален хемоглобин (деоксихемоглобин) се зголемува на најмалку 5 g% (5 g/dl) во капиларната крв.

Најчести причини се: срцева слабост, пулмонален емфизем, спастичен бронхитис, бронхијална астма, пулмонален едем, престој на голема надморска височина, стеноза или опструкција на големи белодробни бронхии, метхемоглобинемија, вродени срцеви мани.

Ако ги почувствувате овие БОЛКИ…

„Ретко се забележува син јазик кај пациенти со периферна цијаноза“, објаснија лекарите и истакнаа дека сината боја на рацете и стапалата укажува на атеросклероза или наслаги во ѕидовите на артериите. Но, малку е веројатно дека атеросклероза ќе предизвика пурпурен јазик.

Здравиот јазик има розово-црвена боја.

Претходна објаваАко ги почувствувате овие БОЛКИ…
Следна објаваЕфикасна маска за затегнување на лице од ленено семе

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име