Дома Интересно Најпознатиот португалски десерт го правеле монасите во 18 век

Најпознатиот португалски десерт го правеле монасите во 18 век

888
0

Ако ја посетите Португалија, не можете да го пропуштите најпознатиот десерт Пастел де ната . Ова е приказната за неговото потекло.

Pastel de nata – крцкава корпа од лиснато тесто исполнета со крем од јајца од ванила едноставно се топи во устата.

Сите уживаат во овој десерт, а туристите, особено оние кои првпат ја посетуваат Португалија, сигурно ќе ја искористат можноста да се засладат.

Сè започна во манастирот Јероним во Белем. Според легендата, монасите користеле белки од јајца во 18 век за да ја направат својата облека беспрекорно скробна.

Поради тоа им останало големо количество жолчки, па за на некој начин да ги искористат правеле разни задоволства.

Така настанала првата патела во Белем , како торта од лиснато тесто со крем од ванила, чиј рецепт подоцна бил користен во Лисабон за денешната Паста де ната.

Овој десерт го продавале монасите и на тој начин му обезбедувале извор на приход на манастирот, а кога нивната нарачка била распуштена во првата половина на 19 век, односно манастирот бил затворен во 1834 година, рецептот го купила блиската пекара Фабрика де Белем.

Популарниот десерт се прави во оваа пекара од 1837 година, а оригиналниот рецепт се чува како најголема тајна до денес.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име